Succese umilitoare la europarlamentare

0

Statistica in tranzitie privind rezultatele alegerilor europarlamentare situeaza PSD Ialomita nu numai in fruntea celor clasati, dar si in aceea a unor modele de preferinte electorale. 

In fond, 44,8 la suta, voturi acordate, reprezinta aproape jumatate din preferintele electoratului, nu? Ceea ce ar trebui sa aduca liderilor acestei formatiuni politice felicitari de la centru si chiar felicitari europene. 

Numai ca acea, sa zicem, jumatate din prezenta la vot nu reprezinta decat o infima parte din grosul electoratului, daca ne gandim ca, din cei 242.180 de persoane inscrise pe listele electorale, doar 23.232 s-au prezentat la urne pentru a da votul PSD-ului. 

Asa ca putem vorbi si de o umilinta a succesului, fie el si rasunator, pentru ca, nu-i asa, 44,8 la suta e o cifra, nu? E o cifra ce seamana in felul ei cu acea crestere de suta la suta a pensiilor CAP. Adica, pensia a crescut suta la suta, dar suma de primit a ramas tot una de…doi lei, vorba dlui Geoana. 

Dar nu numai PSD s-a bucurat de astfel de succese. Carora, intre noi fie vorba, li s-ar putea zice chiar succesuri… Unele formatiuni politice, precum PNL, au obtinut voturi la dimensiunea unui primar de urbe sau din comuna, daca nu cumva chiar la dimensiunea unei asociatii de bloc. 

Iata, la Slobozia, PNL obtine 8,7 la suta din sufragii, in timp ce PRM (ale carui afise electorale nu au prea fost vazute) s-a bucurat de 14,4 la suta, ceea ce la bob numarat, cum s-ar zice, ar insemna ca liberalii, aici, in Slobozia, cel putin, are avea probleme chiar si intr-o campanie electorala de asociatie a locatarilor… PD-L s-a situat la jumatatea jumatatii PSD, dar poate fi intr-un fel scuzabil pentru ca EBA a urcat peste procentul dat de statistica nationala. Da, EBA a obtinut aproape 2000 de voturi fata de cele ajunse spre 15.000, obtinute de filiala partidului din care domnisoara a plecat spre a se reintoarce, ca sa nu mai spunem ca ex si proaspata pedelista a primit de trei ori si ceva mai multe voturi decat eternul candidat Milut sustinut de un partid PNTCD, acesta din urma bucurandu-se de numarul impresionant de alegatori cifrat la 636. Bine ca nu s-a ajuns la 666… Prin urmare, PD-L a muncit, chiar cu riscul de a strica oarecum egalitatea de la centru. A muncit sa iasa fata, satisfacandu-l pe tata. 

Una peste alta, din punctul de vedere al statisticii electorale europarlamentare, Ialomita se afla cam la dimensiunea capitalei sale si chiar mai putin decat atat. 

Ce ar mai fi de spus. Ar mai fi de spus, ca PSD va avea mult de lucru si dupa alegeri, pentru ca va trebui sa dea jos acea butaforie electorala ce l-a prezentat in fel si chip (de fapt, chipuri) pe candidatul ialomitean aflat pe locul 17 pe lista, prezentare inutila, ilogic de inutila, daca ne gandim ca acel loc 17 ar fi putut deveni eligibil doar in conditiile in care ar fi existat o fuziune PSD – PD-L, dar fara lista celui urma… Vor avea de lucru si ceilalti, ma refer la PNL si PD-L, care au dat dovada de acelasi zel in afisajul electoral, numai ca acestia vor avea placerea sa mai priveasca (tot sus) chipurile celor cocotati pe fel si fel de sfori si stalpi… in rest, Doamne-ajuta la prezidentiale!

 Ion ALECU 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.