Trei nopti ca trei Pasti. Laudat este Dumnezeu intru Sfintii Sai

0

In perioada 19-22 martie 2009 au fost aduse la Catedrala Sfintii Imparati din Urziceni sfintele moaste ale Sf. Mc. Epictet si Astion din Slobozia si ale Sf. Mc. Dasie din Silistra-Bulgaria, insotite de Parintele Vicar Dobri Ivanov de la Mitropolia Silistrei.

Locuitorii orasului au intampinat Sfintele moaste la intrarea in oras, in dreptul parcului de langa stadion. Au fost prezenti preoti, credinciosi, copii imbracati in costume populare. Raclele cu sfintele moaste au fost purtate pe umeri de catre sase preoti din Protoieria Urziceni, pana la catedrala. Acolo s-a sfintit apa si apoi s-au asezat sfintele moaste in mijlocul bisericii, pentru inchinare.

Cat au stat sfintele moaste in Catedrala s-au slujit trei Sfinte Liturghii (a Darurilor mai inainte sfintite, a Sf. Ioan Gura de Aur si a Sf. Vasile), trei Sfinte Masluri, in cinstea celor trei sfinti inchinati.

in cele trei nopti s-a citit Miezonoptica, Ceasurile, Acatistele (Sfintilor si al Sfintei Cruci) ceea ce i-a facut pe enoriasii care au participat la aceste slujbe sa vorbeasca de aceste trei nopti ca de trei Sfinte Pasti.

S-au inchinat mii de pelerini din Urziceni si satele inconjuratoare, din capitala, Buzau sau Ploiesti, care au primit miruri si iconite. Foarte multi au participat la slujbele oficiate dimineata, seara si la miezul noptii.

Toti preotii Protoieriei Urziceni au venit, prin rotatie, fie la sfintele slujbe, fie sa intampine credinciosii langa raclele sfintelor moaste. Unii dintre preoti au venit insotiti de multime de enoriasi din parohiile lor.

Pentru prima oara in istoria Urziceniului s-au adus sfinte moaste timp de patru zile si tot pentru prima oara, in Catedrala Urziceni a slujit un preot ortodox strain, in persoana parintelui bulgar Dobri Ivanov.

Evenimentul a fost mediatizat de Radio Campus Urziceni, Radio Sud-Est Urziceni, Radio Trinitas, Trinitas TV si Antena 1 Slobozia (de catre doamna preoteasa Alina Dragoiu), precum si de publicatiile Baraganul Ortodox si Ialomita.

Ca si la Sfintirea Catedralei, ultima persoana care s-a-nchinat a fost un copilas purtat in brate de mama sa.

 Preot Adrian SCARLATESCU 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.