VINO LA MEDICUL DE FAMILIE SI SEMNEAZA PENTRU SANATATEA TA

0

Medicii de familie aduna semnaturi din partea pacientilor pentru o initiativa legislativa ce ar obliga Executivul sa aloce, anual, 6 la suta din PIB pentru Sanatate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare. 

Campania de strangere a semnaturilor se va face prin medicii de familie sub sloganul “Vino la medicul tau de familie si semneaza pentru sanatea ta “. “Acel 6 la suta din PIB pentru Sanatate, promis de toti si inca neatins, ar trebui sa devina lege. Initiativa legislativa a fost acceptata si publicata deja in Monitorul Oficial”, a precizat presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, cu ocazia Forumului Medical organizat de Pharma Business.

Potrivit acesteia, campania de strangere de semnaturi a inceput luni si s-au strans, pana joi, peste 200.000 de semnaturi. “Legal, e nevoie de 100.000 de semnaturi pentru ca initiativa legislativa sa fie discutata in Parlament. Noi avem deja de doua ori mai mult. Campania va dura pana la sfarsitul lunii august, si ne astepam sa avem foarte multe semnaturi care sa demonstreze autoritatilor ca populatia doreste si are nevoie de un sistem de sanatate mai bun”, a precizat presedintele comitetului de initiativa cetateneasca a SNMF, dr. Marius Gabor.

Proiectul de lege prevede ca “totalul fondurilor anuale destinate finantarii sanatatii sa reprezinte cel putin 6 la suta din produsul intern brut anual, iar fondul anual destinat asistentei medicale primare sa reprezinte minimum 12 la suta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate”. In acest sens, initiativa legislativa propune modificarea articolului 81 din Legea nr.95/2006. 

In expunerea de motive, membrii Comitetului de initiativa spun ca sanatatea a fost declarata prioritate nationala de catre toti guvernantii postdecembristi, dar finantarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sanatatii din PIB fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale UE. “Chiar tari din vecinatatea Romaniei au alocate procente mai mari decat ale statului roman” se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege. 

Finantarea pe segmentul medicinii de familie, care este “gestionarul starii de sanatate a intregii populatii” trebuie “sa aiba un nivel corespunzator, pentru a-si putea realiza menirea”, mai spun membrii Comitetului. 

Initiatorii amintesc, in expunerea de motive, ca “subfinantarea nu a permis functionarea optima ca numar de personal medical calificat si nici atingerea unor venituri corespunzatoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenta” si “in consecinta asistam la un veritabil exod al medicilor si asistentelor catre tari europene capabile sa sustina sistemul”. 

Scopul declarat al initiativei legislative cetatenesti este de a asigura cresterea calitatii serviciilor medicale, diversificarea acestora si modernizarea si dotarea unitatilor medicale. 

Proiectul de lege a fost initiat de un Comitet de initiativa legislativa format din 11 membri si condus de Gabor Dorin-Marius. 

Conform Legii 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, republicata in 2004, “promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin zece cetateni cu drept de vot”. Din comitetul de initiativa nu au voie sa faca parte parlamentari, membri ai Guvernului sau ai adminitratiei publice alesi prin vot universal. Orice initiativa legislativa cetateneasca trebuie sa fie sustinuta de 100.000 de semnaturi. Potrivit Constitutiei cetatenii nu pot avea initiativa legislativa in cazul problemelor fiscale, al celor cu caracter international, amnistiei si gratierii. 

Propunerea legislativa care face obiectul initiativei se publica gratuit in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I. 

Proiectul de lege al Comitetului de initiativa legislativa cetateneasca a primit avizul Consiliului Legislativ in 15 aprilie 2009 si a fost publicat in Monitorul Oficial la 29 aprilie 2009. 

Cresterea fondurilor pentru sanatate nu se reflecta numai in veniturile personalului medical.

Bani mai multi vor fi pentru dotarea spitalelor,laboratoarelor,cabinetelor medicale, imbunatatirea conditiilor de acordare a asistentei medicale pentru pacienti, bani mai multi pentru retete compensate si gratuite etc.

Actualmente procentul pentru sanatate este de 3,2 la suta din PIB, (comparativ cu 8-10 la suta in UE) si asistenta medicala primara are 5,4 la suta din FNUASS (comparativ cu 14-15 la suta in UE).  

Dr. Mihai Lungu – Presedinte Asociatia Medicilor de Familie Ialomita 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.