Votul care este

0

Gata, europarlamentarele s-au consumat, linia s-a tras si, dupa niste calcule preliminare (care s-ar putea sa fie, de fapt, si cele mai apropiate de adevar, cum observa un mucalit), urmeaza pecetluirea rezultatului final. Adica, atatea procente – partidul cutare, atatea – partidul cutarica si atatea, in cazul independentilor, goidanica. La independenti – la capitolul independenti, sa zic asa – lucrurile sunt oarecum amestecate, intrucat acestia se reduc in fapt la o singura persoana, persoana care, de fapt, urmeaza sa se contabilizeze, daca nu s-a si contabilizat deja, tot in cadrul unui partid. Vor mai urma si niste contestatii, dar acestea nu mai conteaza. Ceea ce conteaza este rezultatul. Pentru cine, iar nu mai conteaza… 

Asadar, acesta a fost votul. Votul care este, cum ar spune un cunoscut clasic in viata. 

Si votul care este zice, bunaoara, ca procentul ce reprezinta majoritatea in Parlamentul Romaniei – acela de peste 70 la suta – este egal cu procentul neprezentarii la urne. 

Ce ziceti de chestia asta? E de bine sau e de rau? 

Exprimandu-ma rabinic, as spune ca e si de bine, e si de rau. E de bine gandindu-ma ca orice rau e spre bine – o spune intelepciunea – si e de rau socotind ca mai bine de atat nu se poate, cum zice un personaj din desenele animate pe care le urmareste nopotica mea.

Ma rog, politicienii nostri nu au avut vreme sa se aplece asupra acestei realitati si nici nu s-au obosit cred sa descifreze o oarecare perspectiva din aceasta realitate. Ei, politicienii, s-au multumit fie sa se impauneze cu victoria, sa devina gravi, precum dl. Geoana, ori exaltati, precum dl. Boc, fie sa se incranceneze intru victorie, precum dl. Antonescu. 

Dar sa lasam hazul de necaz deoparte si sa ne oprim la acel procent de peste 70 la suta ce reprezinta neparticiparea la vot. 

Credeti ca aceasta neparticipare are vreo legatura cu Europa, cu sentimentele romanilor fata de Europa? Citind cu voce tare numele celor inscrisi pe lista candidatilor, ar putea sa existe oarece legatura, mai ales ca din respect fata de ceea ce inseamna reprezentarea unui popor intr-o comunitate mult mai larga decat granitele tarii sale, comunitate cu rezonanta mondiala, esti tentat sa refuzi o astfel de oferta electorala, dar neparticiparea este legata de cu totul si cu totul altceva. Si nu de altundeva, ci de aici, de la noi. Este legata de clasa politica, de partidele politice, mai direct spus. Partide in care – si aici trebuie sa-i dam dreptate Presedintelui, cu toate ca domnia sa uita ca a fost fiu de partid, ca sa nu zic de partide si chiar tata de partid, dar nu un tata oarecare, ci unul protector… – romanii nu mai au nici un fel de incredere. 

Prin urmare, revenind la interesele noastre, nu ale politicienilor, acest procent de neparticipare la vot se poate constitui oricand intr-o forta, ce ziceti? 

Ca doar n-o fi avut gura aurita irlandezul acela – Oscar Wilde – cand a zis ce-a zis si anume ca “democratia nu este altceva decat demolarea poporului, prin popor, pentru popor“…

 Ion ALECU  

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.