În așteptarea deschiderii Târgului FarmConect, Târgul Agriculturii românești, vă prezentăm prima parte a unui interviu cu Alina CREȚU, Director Executiv FAPPR – Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România:
Gura Ialomiței: Cum a apărut ideea de a organiza un târg precum FarmConect?
Alina CREȚU: În Franța, Belgia sau Germania am văzut că organizațiile de fermieri au printre activităților lor principale și organizarea unor astfel de de târguri și evenimente, așa ne-am dat seama un târg precum FarmConect ar putea deveni o platformă unde fermierii să dezbată problemele lor, dar să și comunice despre provocările din agricultură cu autoritățile și consumatorul final. Aceasta a fost ideea de la care a pornit acest târg, idee care a avut susținere din partea autorităților locale, pentru că un astfel de eveniment de anvergură nu poate fi făcut fără o colaborare strânsă cu autoritățile locale. Ne bucurăm că am găsit la Slobozia, în centrul Bărăganului, această înțelegere, a importanței sectorului agricol și agroalimentar, și iată avem parteneri atât Consiliul Local Slobozia cât și Consiliul Județean Ialomița, ceea ce este un lucru extraordinar.
Gura Ialomiței: Cum se diferențiază FarmConect față de alte evenimente similare din țară?
Alina CREȚU: Ce îl diferențiază este faptul că este organizat de fermieri pentru fermieri și pentru consumatori, ceea ce este un lucru original. În plus, ne dorim să construim o tradiție în zona aceasta, a unor târguri organizate de fermieri. Târgul acesta, să nu uităm că are loc într-una din zonele cele mai importante pentru agricultură, câmpia Bărăganului, unde agricultura chiar se face la un nivel extrem de performant, unde există fermieri foarte puternici, unde există agricultură, industrie de producție agricolă și procesare de produse alimentare. Deci, prin FarmConnect am vrut să atragem atenția și asupra acestui potențial uriaș al zonei.
Gura Ialomiței: Ce se face bine și foarte bine în agricultura la noi, în România?
Alina CREȚU: Cred că în primul rând este dorința de a reuși a românilor și, deci, a fermierilor din România. Dorința asta de a reuși se traduce printr-o capacitate și o forță de muncă extraordinare, care ne-au făcut să recuperăm în cei 16 de la aderarea la Uniunea Europeană foarte, foarte mult din ecartul acesta dintre noi și Europa de Vest. Au contat foarte mult și politicile agricole europene, dar și fondurile europene au contribuit enorm de mult la această dezvoltare accelerată a sectorului agro-alimentar. Avem astăzi afaceri agricole și ferme care cu adevărat funcționează bine, iar un alt lucru foarte important este apetitul și deschiderea fermierilor din România pentru inovație și tehnologie. Poți merge astăzi în foarte multe din ferme din țara noastră unde vei găsi de la o aplicație digitală pentru contabilitate până la cele mai performante softuri de ghidare a utilajelor agricole sau utilizare rațională a produselor de protecție a plantelor. Sunt foarte multe lucruri pozitive care se întâmplă astăzi în agricultură, fermieri care sunt atenți și au schimbat total practicile de agricultură sustenabilă, multe acțiuni de protejare a mediului, deci sunt foarte multe lucruri bune care se întâmplă astăzi, dar avem și foarte, foarte mult de muncă.
Credit foto: Facebook Alina Crețu
Acasă
farmconect2023 Alina CREȚU, Director Executiv FAPPR: Târgul acesta are loc într-una din zonele...