Expoziţia, intitulată adecvat Sărbătorilor Pascale „În Grădina Ghetsimani”, prilejuieşte întâlnirea cu arta şi religia creştin-ortodoxă, contribuind la pregătirea spirituală pentru trăirea celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului.
„Avem lucrări de artă valoroase, realizate de oameni cu pasiune şi consacraţi, recunoscuţi atât în ţară cât şi în Europa. Dorim să vă relaxaţi, să vă recreaţi, aici în spaţiile timpului pe care noi, cei de la Muzeul Judeţean Ialomiţa, vi le pregătim şi vi le oferim”, a lansat invitaţia de vizitare, directorul Florin Vlad.
Programul cultural este coordonat de Valeriu Stoica, pictor autorizat al Patriarhiei Române, care a pictat 16 Biserici şi catapetesme în România, Statele Unite ale Americii şi Franţa: „Noi aici am venit cu toate categoriile estetice, pentru că Psalmul 150 se încheie cu frumosul verset lăudaţi-L pe Domnul…. Şi cum să-L lăudăm? Prin muzică, prin poezie şi prin pictură, încercând să fim la înălţimea acestui eveniment”, a precizat curatorul expoziţiei.
Semnificaţia Sărbătorii Învierii a fost explicată cu mult har de părintele Dumitru Drăghici: Este o imagine minunată şi sugestivă din noaptea de Paşti, când este întuneric în Biserică şi, după ce se aprinde lumânarea Pascală, credincioşii vin şi aprind lumânările şi dau şi celorlalţi, fără a se împuţina lumina lor, iar toată curtea Bisericii şi străzile se umplu de lumină. Să păstrăm această lumină şi să înţelegem că Iisus Hristos, care este lumina lumii, se dăruieşte fără a se împuţina. Aşa şi noi: să dăruim din lumina sufletului nostru, care nu se împuţinează ci se răspândeşte în jur.”
Actele culturale de o înaltă ţinută artistică reprezintă unul dintre obiectivele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a precizat vicepreşedintele Ionel Gae: „Suntem aici şi pentru a arăta că noi, Consiliul Judeţean, sprijinim orice activitate culturală, suntem alături de dumneavoastră, ne implicăm şi dorim să vă transmitem din ce în ce mai mult curaj ca peste puţin timp să ne ridicăm la un nivel foarte ridicat din punct de vedere al organizării evenimentelor artistice din Ialomiţa.”
Despre artă şi creaţie, prin legătura indisolubilă cu Creatorul, a vorbit la vernisaj părintele inspector Cătălin Stanciu: „Munca aceasta de artist se poate face numai dacă o simţi, dacă o trăieşti, numai dacă o treci prin filtrul sufletului poţi să exprimi ceea ce ai artistic în tine. Şi atunci recunoşti că eşti creat de Dumnezeu, pentru că ne-a creat din trup şi suflet, iar valoarea unui om stă în sufletul său. Aşa că să ne bucurăm împreună în această perioadă de lucrările frumoase şi să trăim în căutarea a ceea ce este bun şi frumos în sufletul nostru şi să încercăm să-l scoatem la lumină.”
Vernisajul a mai inclus un moment poetic prezentat de scriitoarea Florentina Loredana Dalian şi un recital muzical susţinut de Ioana Marin.