2015 a fost un an bun pentru dovleci, în Ialomiţa

0

IMG_2230

De câţiva ani, micii fermieri s-au orientat spre culturile de bostani, însă anul acesta desfacerea merge prost. În timp ce în pieţe, lubeniţele se vând cu 2 lei/kg, ţăranii vând sub 70 de bani kilogramul sau la bucată cu 2-3 lei.

Dovlecii, bostanii sau lubeniţele sunt la mare trecere săptămâna aceasta!
Adulţii şi copiii se pregătesc de Halloween, sărbătoare împrumutată care prilejuieşte exersarea limbii engleze şi desmorţeşte comerţul cu dovleci.
Din greşeală, mamaia Victoria Ştefănescu din Luciu s-a ales cu două tone de bostani pe care aşteaptă să-i vândă en gros la oraş.
Tot două tone de lubeniţe are de vânzare şi Ştefan Olteanu din Gura Ialomiţei, iar în lipsa muşteriilor îi va da de mâncare la porci.
Rareş Andrei aşteaptă cu nerăbdare sărbătoare de Halloween pentru a sculpta dovleci…Băiatul de 7 ani se gândeşte că 10 felinare ar fi suficiente pentru a-şi impresiona prietenii.
Iubită şi contestată, aproape în egală măsură, sărbătoarea tuturor sfinţilor are corespondenţe şi în cultura românească, de Sfântul Andrei, aşa cum tradiţia dovleacului de Halloween cultivă un mit irlandez, despre lanterna lui Jack, dintr-un bostan sculptat cu o lumânare aprinsă înăuntru, asemenea felinarelor din pepeni pe care le facem vara, când se sparge bostana.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj