8 persoane reţinute pentru evaziune fiscală prin achiziţii fictive din import

0

Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti sunt teritoriile călcate de poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliției Române în 33 de percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în domeniul comerţului cu materiale textile.

Descinderile au avut loc luni, 27 martie, la locuințele persoanelor bănuite de comiterea faptelor, precum și la sediile sociale, spaţiile de producere și punctele de lucru ale agenților economici vizați.

Din cercetări a reieșit că, începând cu 2013, reprezentanţii a 5 societăţi comerciale au înregistrat în evidenţa contabilă şi au declarat organelor competente achiziţii fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională a constat în producţia/importul de produse textile la preţuri subevaluate, care ulterior au fost valorificate la preţul pieţei în complexuri comerciale din Bucureşti  şi din alte judeţe din ţară.

Sumele aferente tranzacţiilor nereale au fost transferate în conturile a 7 firme de tip „fantomă”, iar apoi retrase în numerar şi restituite reprezentanţilor societăţilor care au alimentat conturile.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe înscrisuri contabile şi extracontabile, acte de proprietate şi carduri bancare.

De asemenea, au fost indisponibilizați 23.000 de lei şi un fond de marfă în valoare de peste 350.000 de lei, urmând a fi dispuse măsuri asigurătorii asupra fabricii de confecţii şi asupra a 6 imobile, până la acoperirea în totalitate a prejudiciului cauzat bugetului de stat, estimat la 11.500.000 de lei.

18 persoane au fost conduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 5, pentru audieri, iar față de 8 persoane a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere legală.

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.