Aromânii din Slobozia sunt nerăbdători să devină cetăţeni ai ,,Republicii Virtuale Armâneşti” proiectul unei ţări fără graniţe care încearcă să-i adune pe armânii din toată lumea. Ideea a fost lansată de Toma Enache, regizorul primului film documentar despre armâni, prezent în Ialomiţa pentru a-i îndemna pe tineri şi pe adulţi să promoveze şi să susţină tradiţiile aromânilor prin apartenenţa la acest demers. Întâlnirea a avut loc în cadru restrâns la restaurantul Colibri şi a inclus vizionarea unei cronici de la lansările documentarului despre viaţa aromânilor.
Reunirea armânilor din toată lumea într-o platformă on-line urmăreşte salvarea limbii şi a tradiţiilor culturale, dar mai ales cuantificarea numărului real al descendenţilor neamului, împrăştiaţi în toată lumea.
Înfiinţarea unui stat virtual, fără revendicări teritoriale, compensează, în opinia iniţiatorului, lipsa de viziune a armânilor când alte neamuri şi-au format o ţară. Toma Enache are convingerea că în viitorul apropiat mai multe naţiuni vor emigra în mediul virtual, iar în lume se vor mai folosi doar 5 limbi, printre care engleza, chineza şi spaniola, în funcţie de numărul vorbitorilor nativi.
Clementina Tudor
Există şi ţigani aromâni? Dacă da, aceştia ce limbă vorbesc? Aromâna, meglenoromâna sau limba romani?!
Sorinel, păstrând firul subiectului, pot spune că am găsit destui țigani români. Mulți, foarte mulți. Cât despre țigani aromâni. ..foarte, foarte puțini în comparație cu ceilalți.