„Centura de siguranţă îţi poate salva viaţa!” Acesta este mesajul pe care îl vor transmite astăzi, începând cu ora 14.00, poliţiştii rutieri ialomiţeni cetăţenilor ce se vor deplasa cu autovehicule pe arterele judeţului.
Acţiunea iniţiată de Serviciul Rutier nu face un scop în sine din sancţionarea contravenţională a celor care nu respectă prevederile legale privind portul centurii de siguranţă, ci are un caracter preventiv, acela de a conştientiza participanţii la trafic cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă, mai ales asupra faptului că portul centurii de siguranţă scade riscul unei accidentări grave şi a decesului în cazul unui accident rutier.
Pe durata desfăşurării acţiunii, poliţiştii vor avea în vedere toate categoriile de autovehicule pentru care legea prevede utilizarea centurii de siguranţă de către ocupanţi.
Conform legislaţiei, pasagerii unui autovehicul care ocupa locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă, inclusiv cei de pe bancheta din spate, trebuie să poarte, în localităţi şi în afara acestora, centura de siguranţă. Sunt exceptate de la obligaţia de a purta centura de siguranţă şoferii care execută manevra de mers înapoi, persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii, conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, atunci când au pasageri şi instructorii auto în timpul pregătirii practice şi al examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Excepţie de la această prevedere fac şi femeile cu semne vizibile de sarcină.
Pentru a sublinia importanţa utilizării centurii de siguranţă, aducem în atenţia cetăţenilor rezultatele unor studii realizate de diferite asociaţii cu atribuţii în domeniul siguranţei rutiere puse la dispoziţie de TISPOL (Organizaţia Europeană a Poliţiilor Rutiere ):
Cercetările întreprinse de Consiliul de Siguranţă pentru Transporturile Europene estimează că peste 11.500 de vieţi sunt salvate în fiecare an, în Europa, datorită utilizării centurii de siguranţă.
În Suedia, procentul utilizării centurii de siguranţă este de 92%. Dar aproape 40% din ocupanţii autovehiculelor ucişi nu purtau centura de siguranţă.
Riscul decesului într-un accident rutier este redus cu 60%, în cazul utilizării centurii de siguranţă.
Cercetările din Marea Britanie, întreprinse de către Departamentul pentru Transporturi, în 2007, sugerează faptul că din cele 565 de persoane care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, care nu purtau centura de siguranţă, peste 300 ar fi putut supravieţui dacă ar fi utilizat centura de siguranţă.
Probabilitatea ca un copil care nu poartă centura de siguranţă sau pentru care nu se utilizează un dispozitiv de retenţie, să-şi piardă viaţa în cazul unui accident rutier, este de 7 ori mai mare decât pentru un copil care este asigurat corespunzător.
Poliţiştii fac un apel către cetăţeni să conştientizeze necesitatea portului centurii de siguranţă şi atrag atenţia că vor aplica sancţiuni drastice persoanelor care nu utilizează regulamentar acest accesoriu ce poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în cazul unui accident rutier.
Inspector de poliţie SALAORU DANIELA, compartiment relatii publice IPJ Ialomita