Barba lui Dumnezeu

0

_DSC8913

Pentru 5 fete inimoase şi un tătic implicat în educaţia odraslelor, vacanţa de vară s-a dovedit un prilej excelent pentru activităţi practice.
Într-o vizită la Muzeul Agriculturii din Slobozia, Răsvan Riciu a fost impresionat de împletiturile din spice de grâu şi a aflat de la muzeografii instituţiei că poate participa şi învăţa meşteşugul în cadrul atelierelor estivale: “Am zis să încerc și eu să învăț, dar ochii nu mă mai ajută și mi-am luat dispozitivul de mărit… Doamna a zis că e foarte ușor, dar pentru cine are îndemânarea necesară și antrenament…”
Muzeograful Fănica Gherghe le-a povestit cursanţilor semnificaţia împletiturii numită ,,barba lui Dumnezeu“, specifică zonei Bărăganului: “Țăranii, când mergeau la secerat grâul, își confecționau această cunună ca să o aducă și în casă, adică sporul din câmp să fie și în gospodărie. O țineau în casă până anul următor, când adunau boabele din ea și le semănau iar la câmp. Astfel se forma un ciclu, țăranul îi mulțumea lui Dumnezeu pentru recoltă”.
Cununile de seceriş se întâlnesc în toate zonele ţării, iar pentru a putea fi împletite, spicele de grâu se curăţă de frunzele uscate de pe tijă şi se ţin 15 minute în apă, pentru a se putea modela mai uşor. Mara, Daria, Anca, Luoana şi Andreea s-au aşezat în rând la masa de lucru şi, concentrate, s-au străduit să lucreze bine pentru ca împletiturile lor să devină amintiri frumoase:
audio Barba lui Dumnezeu
În expoziţiile Muzeului Agriculturii din Slobozia sunt prezentate mai multe cununi împletite din Transilvania şi din Banat.
Clementina Tudor

_DSC8891


_DSC8909 _DSC8906 _DSC8884 _DSC8879 _DSC8864 _DSC8865 _DSC8873 _DSC8869 _DSC8876

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.