Infotrafic

0

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa informează că la această oră (13.45), cu excepţia DJ 313 Axintele – Horia pe care circulaţia este în continuare întreruptă, se circulă în condiţii de iarnă pe toate arterele judeţului.

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile este important ca înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece. De asemenea, este necesar să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să-l parcurgă apelând unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă: 021.93.60; 021.318.66.09; 021.318.66.31.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să  adopte o manieră calmă  de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculului, să  efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitaţiilor, folosirea luminilor de către şoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Totodată, poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să  circule cu viteză redusă, adaptată  permanent condiţiilor concrete din trafic. Legea prevede că  atunci când vizibilitatea este sub 100 de metri din cauza condiţiilor meteorologice, sau carosabilul este acoperit de zăpadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 30 de km/h în localităţi şi 50 de km/h în afara localităţilor. Evident, însă, că şi aceste viteze pot fi uneori mult prea mari şi de aceea recomandat este să se aibă tot timpul în vedere condiţiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

De precizat că operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată  mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

Conducătorii auto începători trebuie să  evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Este important ca în zonele urbane să  nu se oprească ori să se staţioneze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului, în general.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare. Reamintim faptul că degajarea de zăpadă a căilor destinate circulaţiei pietonale constituie o îndatorire civică, fiecare fiind dator să cureţe trotuarul din faţa propriei locuinţe sau firme.

insp. SALAORU DANIELA, COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE AL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE IALOMIŢA

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.