Octombrie, luna Salonului anual de carte de la Slobozia

0

Salonul anual de carte, organizat de Biblioteca Judeţeană Ştefan Bănulescu-Ialomiţa, cuprinde douăsprezece evenimente distincte, programate pe tot parcursul lunii octombrie, la Slobozia, Amara, Munteni Buzău şi Parcul arheologic de la Giurgeni. „Aceasta este cea mai reprezentativă manifestare culturală a instituţiei noastre, cu tradiţie şi de referinţă pentru comunitatea judeţeană şi cea naţională, iar cu mândrie pot spune chiar şi pentru Bărăganul ialomiţean”, a precizat în deschidere Elena Balog, organizatorul evenimentului.

În cadrul Salonului sunt prezentate peste 600 de titluri ale cărţilor achiziţionate anul acesta de Biblioteca Judeţeană prin intermediul a douăzeci de edituri. Printre acestea, trei standuri aparţin autorilor ialomiţeni care, tradiţional, au deschis cea de-a 26-a ediţie a manifestării. Rând pe rând, Alexandru Bulandra, Ilie Comăniţa, Adrian Scărlătescu, Lili Balcan, Florentina Loredan Dalian, Titi Damian, George Stoian, Costel Bunoaica şi Florin Ciocea şi-au  prezentat cele mai recente cărţi de poezie, proză şi monografie, la care se adaugă şi un almanah, toate tipărite anul acesta. Prezent la deschidere, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, a remarcat participarea consistentă a scriitorilor ialomiţeni: „Este un moment cultural important pentru noi şi ne mândrim că avem scriitori ialomiţeni care reuşesc să demonstreze că şi în această zonă, de câmpie a Bărăganului, există oameni cu pasiune, cu bucurie şi plăcere de a scrie. Îi felicit pe cei prezenţi, dar şi pe cei care nu sunt de faţă, pentru că reuşesc să ne înscrie şi pe noi în zona de cultură naţională. Le mulţumesc lor şi tuturor celor care au contribuit la derularea acestui eveniment timp de 26 de ani.”

            „Salonul anual de carte” este o constantă în viaţa culturală a judeţului Ialomiţa şi contribuie la dezvoltarea gândirii critice, atât de necesară într-o societate democratică, apreciază directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, Elena Pacală: „Lectura dezvoltă gândirea critică şi noi avem nevoie în ţară de o gândire critică, iar moartea lecturii poate că a determinat eclipsa analizei critice, de aceea eu sper să fie un regal al spiritului această ediţie a Salonului de carte”.

Următorul eveniment în cadrul Salonului de carte de la Slobozia va avea loc vineri, 6 octombrie, începând cu ora 14 în cadrul Galeriilor de Artă Arcadia ale Centrului Cultural şi constă în lansarea volumului „Jocul umbrelor” de Serea Tănase.

  

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.