Parlamentul României a adoptat în unanimitate o Declaraţie referitoare la Legea Educaţiei din Ucraina

0

În dimineaţa zilei de 20 septembrie 2017, Camera Deputaților și Senatul României s-au reunit într-o şedinţă comună, pentru a dezbate situația din Ucraina, unde comunitatea românească riscă să rămână fără posibilitatea de a învăţa în limba maternă, în urma adoptării unei noi Legi a Educaţiei.
În cadrul dezbaterilor senatorii şi deputaţii români au adus critici Legii Educaţiei din Ucraina, care a fost deja semnată de Preşedintele Parlamentului de la Kiev, fiind înaintată spre promulgarea şefului statului ucrainean. Parlamentarii români au menţionat că susţin aspiraţiile europene ale Ucrainei, însă, recentele iniţiative legislative îngrădesc dreptul minorităţilor naţionale de a studia în limba maternă, informează Radio Cernăuţi.
La şedinţa comună a Camerei Deputaților și Senatului României a fost votată în unanimitate o Declaraţie în care Parlamentul României şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noua Lege a Educaţiei, care “limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România”.
“Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”, se menţionează în Declaraţia adoptată în unanimitate de deputaţii şi senatorii români.
În cadrul şedinţei comune s-a decis să fie trimisă de urgenţă la Kiev o delegaţie de deputaţi şi senatori români pentru a se întâlni cu omologii lor ucraineni, încercând să-i convingă pe oamenii politici din Ucraina că noua Lege a Educaţiei trebuie blocată prin veto-ul Preşedintelui Petro Poroşeko. Delegaţia va fi compusă din 19 membri, care vor reprezenta toate grupurile Parlamentului României (PSD – 8 membri, PNL – 4 membri, USL – 1 membru, ALDE – 1 membru, UDMR – 1 membru, PMP – 2 membri, Grupul minorităţilor – 2 membri).

Sursa: www.bucpress.eu

Declaraţia referitoare la adoptarea Legii Educației în Ucraina.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.