#POTALTFEL – Campanie naţională de prevenire a consumului de canabis

0

Agenţia Naţională Antidrog a lansat campania naţională media de prevenire a consumului de canabis „#POTALTFEL!”, care se adresează în special tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Campania se va desfăşura în perioada septembrie 2017 –iulie 2018 şi este fundamentată pe Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri (GPS) 2016, corelativ cu Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015, studii care relevă, la nivel naţional, o creştere a consumului de canabis.

 „#POTALTFEL” are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale, cu vârste între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară, de la 15 la 24 de ani, asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, pentru neînceperea, respectiv, evitarea trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis.

Consumul de canabis este mai prevalent în rândul bărbaţilor, peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce, 43% dintre cei chestionaţi au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani.

Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani.

Potrivit datelor rezultate din studiu, consumul de etnobotanice şi canabis atrage după sine şi alte tipuri de comportamente de acest fel. Astfel, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, 9,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

Proporţii similare de policonsum se regăsesc şi în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani, care au declarat consum de canabis cel puţin o dată: 6,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/ crack, 6,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 0,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.