Gabi Ionaşcu: “vânzarea unui spaţiu medical către medicul Ionaşcu Ana Maria a fost perfect legală”

10
Săptămâna trecută, reprezentanţii de seamă ai PNL Slobozia au răspândit un manifest electoral care conţinea o presupusă dezvăluire bombă. Este vorba despre vânzarea prin licitaţie publică a unui spaţiu din incinta Policlinicii cu plată din Slobozia, spaţiul destinat amenajării unui cabinet medical. În spaţiul respectiv funcţiona o farmacie, administratorii acesteia nemaiputand incheia contract de concesiune motivat de respectarea OUG 68/2008. Ca atare, primăria a scos la licitaţie si spaţiul respectiv iar licitaţia a fost adjudecată de dr. Ionaşcu Ana Maria. Acest amănunt a stîrnit imaginatia liderilor PNL, care în cadrul unei conferinţe de presă au dezvăluit presupuse ilegalităţi comise de funcţionarii Primăriei Slobozia pentru favorizarea fiicei domnului primar. Deşi producţia de prost gust a PNL citează pe larg din OUG 68/2008 care reglementează vânzarea, fruntaşii liberali în frunte cu doctoral stomatolog  Andrei Tron se pare că nu au înţeles foarte clar actul normativ. Sau, dacă l-au înţeles, au încercat să comită o diversiune cu dublu scop. Primul este evident electoral iar cel de-al doilea are mai de grabă legătură cu intoleranţa la concurenţă a domnului Tron, tipică liberalismului oligarhic de tarabă. Inepţiile debitate de fruntaşii liberali se concetrează pe 3 direcţii, toate greşite, la care vom face referire în cele ce urmează.

Despre legalitatea vânzării.
Ce spune dr Tron
De ce apare ca si cumparator CMI si nu o persoana fizica, raspunsul il gasim in art.19,  pct.B, alin.4: nu pot cumpara aceste spatii decat cei ce detin un CMI constituit la data aparitiei ordonantei,  cu obiect unic de activitate specializarea ce a functionat inainte de vanzare si care nu trebuie schimbata nici dupa vanzare.
Ce spune legea
Art 18 al 1: “Spaţiile medicale nevândute în conformitate cu prevederile cap. II, altele decât cele aflate în situaţia menţionată la art. 3 alin 4 se pot vinde prin licitaţie publică cu strigare”.
Art 19, al 3 lit B, despre documentele necesare participării la licitaţie: “Pentru furnizorii de servicii medicale persoane fizice:
a. Copie de pe actul de identitate
b. Copie de pe autorizaţia de funcţionare eliberată de autoritatea competentă sau de pe actul legal de constituire, după caz, din care rezultă că are ca obiect unic de activitate furnizarea de servicii medicale, cu sau fără activităţi conexe acestora.
c. Declarative pe propria răspundere din care să rezulte că nu este beneficiarul unui alt contract de cumpărare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Explicaţie
Este evident că nu ne aflăm în situaţia invocată de afirmaţia dr Tron care susţine că spaţiile nu le pot cumpăra decât CMI constituite cu obiect unic de activitate specializarea ce a funcţionat înainte de vânzare şi care nu trebuie schimbat nici după vânzare. Ne aflăm în situaţia vânzării unui spaţiu medical pentru care nu s-a formulat opţiunea de cumpărare şi care este vândut la licitaţie publica cu strigare pentru organizarea unei activităţi medicale. După cum se poate observa, legiuitorul face vorbire de două chestiuni pe care domnul Tron le scapă din vedere. Prima se referă la posibilitatea persoanelor fizice de a cumpăra spaţii. A doua se referă la interdicţia ca un medic să poată cumpăra două spaţii vîndute de autoritatea locală în baza OUG 68 despre care discutăm.
Despre existenţa CMI dr Ionaşcu Ana Maria
Ce spune dr Tron
Adevarat, dar d-ra dr. nu detine un CMI constituit si inscris in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale de la DSP Ialomita si nici avizul CMDR ,conform Ordinului ministrului sanatatii nr.153/2003  cu modificarile ulterioare. Cu toate acestea apare la cumparator „CMI dr. Ionascu Ana Maria”, cabinet ce nu exista oficial.Omisiune,fals,uz de fals?
Ce spune legea
OG 124 din august 1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale defineşte la art. 1: “Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistenţă medicală umană preventive, curativă de recuperare şi de urgenţă.
2 Serviciile de sănătate ale cabinetelor medicale se realizează de medici de medicină generală- medici de familie, medici stomatologi, medici specialişti şi alte categorii de personal medical autorizat”.
3. Profesia de medic, ca profesie liberală, poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical individual în una din următoarele forme:
a. cabinet medical individual.
Explicaţii
Cabinetul Medical Individual ca denumire face referire la profesia de medic şi nu la spaţiul în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Este vorba despre forma de organizare juridică sub care îşi desfăşoară activitatea medicul. CMI obţin personalitate juridică prin obţinerea atributului fiscal de la Direcţia de Finanţe. În momentul în care domnişoara doctor Ionaşcu Ana Maria şi-a obţinut atributul fiscal si-a constituit Cabinetul Medical Individual. Cu acest document a demonstrat comisiei de licitaţie că practică legal profesia în spaţiul pentru care a licitat. Autorizarea cabinetului medical cumpărat şi înscrierea sa în registre este altă opreaţiune, ulterioară achiziţiei. La data licitaţiei CMI Ionascu Ana Maria era înregistrat cu sediul social şi atribut fiscal ceea ce-i dădea dreptul să participe la licitaţie. Avizul CMDR despre care vorbeşte domnul Tron se obţine ulterior şi pentru cabinetul medical achiziţionat. O demonstrează faptul că, potrivit procedurii stabilite prin OMS 124 după depunerea documentelor de către solicitant, inspectorul delegat de Colegiul Medicilor verifică existanţa dotărilor minime cerute pentru un cabinet de stomatologie. Existenţa unui CMI înregistrat la CMDR este condiţie pentru achiziţia unor cabinete pentru care existau deja contracte în derulare. Nu ne aflăm în această situaţie, ci în cea care reglementează vânzarea unui spaţiu nefuncţional. Iar domnişoara Ionaşcu, în calitate de medic stomatolog, are dreptul să cumpere acest spaţiu.
Despre spaţiul scos la licitaţie
Ce spune Tron
Primaria Slobozia vinde un cabinet medical care este de fapt farmacie, format din farmacie de 11,91 mp , depozit farmacie de 7,89 mp, farmacie de 12,11 mp,conform cartii funciare unde este intabulat la nr. 968-CI-U14. In acest spatiu a functionat dinainte de 1989 pana in prezent o farmacie, spatiul fiind initial proprietatea Spitalului Slobozia, iar farmaciile nu intra in obiectul prezentei ordonante : art .  1, alin.2 din OUG 68/2008.
Putem spune , deci ca obiectul vanzarii nu exista, deoarece in acel spatiu nu a functionat niciodata cabinet medical.  Omisiune,fals,uz de fals?
Ce spune legea
OUG 68, art. 4 al 1: “consiliile locale, după caz, pot aproba prin hotărâre lista spaţiilor şi a terenurilor aferente din proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale ori din proprietatea privată a statului, pentru care sunt mandatate să le vândă, ce urmează să fie vândute potrivit dispoziţiilor prezentei OUG. Listele aprobate sunt afişate în mod obligatoriu la sediul consiliului local/judeţean şi publicate pe site-ul CL/CJ în termen de 15 zile de la aprobare”.
Explicaţii
Cum titularul contractului aferent spaţiului în care a funcţionat farmacia nu a putut să mai reînoiască contractul de folosinta din motive legale, decizia ca spatiul respectiv situat în incinta unei Policlinici să fie transformat în cabinet medical a aparţinut CL şi este perfect legală. Vanzarea s-a făcut în baza OUG 68 iar preţul de vânzare este de peste 1 MILIARD de lei şi nu 150 de milioane, cum afirmă domnul doctor care voit sau nu confundă avansul cu preţul final.
Epilog
Cele trei afirmaţii ale doctorului Tron susţinute în bloc de conducerea PNL  cuprind fiecare tripla întrebare: “Omisiune, fals, uz de fals?” Faţă de cele arătate de noi mai sus avem următoarea dilemă: prostie în formă pură sau rea credinţă în stare latentă?
Mai precizez ca inainte de a porni procedurile de promovare a hotararii de consiliu, documentelor de pregatire a licitatiei si de desfasurare a acesteia  am depus la secretatul municipiului declaratia de interese si m-am abtinut de la orice interferenta cu acest proiect, interferenta data de atributiile legale.
Primar
Gabi Ionascu

10 comentarii

 1. Daca totul este legal ii propun d-lui primar sa mai orgabnizeze licitatia inca odata .
  Sigur … nu se va prezenta nici un medic cu CMI si d-ra il va putea cumpara !

 2. Nu e vorba despre cine la scris. Ci cum de a avut timp, domn’ primar sa scrie. S-a obosit dansul sa dea explicatii? A coborat atat de mult nivelul incat sa raspunda unui articolas mic de presa, nesemnificativ articol. AAAAAAAAA. Scuze, era ceva legat de PNL, parca asta e partid concurent cu PSD. AAAAAAAAAA. Scuze, era ceva legat de fiica sa. Oare pentru cine a srcis: partidul (mai intai de toate), sau familia. Tov. Ciuperca stie despre aceste articole. O fo instiintat. O fi dat acceptul cumva? Greu doamne. Zic io….

 3. gabi ionascu este primarul care a reusit sa transforme locuitorii unui oras in bidonari si nu a patit nimic,este primarul care in fiecare zi ne da cu tifla si nu pateste nimic…este primarul care isi bate joc de noi cum vrea muschiuletii lui si nu pateste nimic…de ce?…pentru ca suntem mamaligi…pentru ca acceptam sa platim apa menajera la pret de apa potabila…pentru ca acceptam sa platim izvorele marca urban,izvore ca tasnesc pe toate strazile…pentru ca n-am fost in stare sa iesim in fata primariei cu bidoanele in maini…pentru ca putem fi numiti prostii lui ionascu…pentru ca face ce vrea el…cum vrea el….cand si cat vrea el…si inca ceva…o sa vedeti ca o sa fie reales….

 4. As propune ceva: sa depunem fiecare bidoanele care prisosesc in toate casele noastre, chiar in fata primariei! In felul asta, prin valorificarea lor de catre primar, sa il ajutam sa adune banii de care zice mereu ca nu-i are!

 5. Pentru cei ce stiu macar sa citeasca,nu sa descifreze o lege va transmit o decizie a C.M.D.R.:Forma de organizare PFA (persoana fizica autorizata)
  a medicilor dentisti nu este legala

  Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, ca organism profesional, apolitic, fara scop patrimonial, de drept public, cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat in domeniul autorizarii, controlului si supravegherii profesiei de medic dentist ca profesie liberala, de practica publica autorizata, va facem cunoscute anumite probleme ce au aparut la nivel national cu privire la autorizarea in vederea desfasurarii activitatii in cadrul profesiei de medic dentist si inregistrarea fiscala la Directia generala a finantelor publice a medicului dentist.
  Legislatia in vigoare, aplicabila este:
  – Legea 95/2006 – Titlul XIII – privind exercitarea profesiei de medic dentist, organizarea si functionarea CMDR;
  – OG 124/1998, republicata si actualizata privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale (Legea 169/2001, OMS 153/2003, OMS 1338/2007).
  Conform art. 477 alin.3 din Legea 95/2006 – Titlul XIII ,,medicii dentisti care intrunesc conditiile prevazute la art. 469 si art. 476 alin.1 lit. a) – d) pot desfasura activitati medico-dentare conform pregatirii profesionale in sistemul national de asigurari de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta in formele prevazute de lege”.
  Potrivit dispozitiilor art.1 alin.3 din OG 124/1998 ,, Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una din urmatoarele forme:
  a) cabinet medical individual;
  b) cabinete medicale grupate;
  c) cabinete medicale asociate;
  d) societate civila medicala”.
  De asemenea, art.15 din OG 124/1998 prevede ca unitatile medico-sanitare cu personalitate juridica, se pot infiinta ,,potrivit prevederilor Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare si vor functiona cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
  a) sa aiba obiect de activitate unic, constand in furnizarea de servicii medicale cu sau fara activitati conexe acestora, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei;
  b) administratorul societatii comerciale sau cel putin o treime din numarul membrilor consiliului de administratie sa fie medici;
  c) sa fie inregistrate in registrul unic al cabinetelor medicale.
  Acestea sunt formele legale de inregistrare a cabinetelor dentare si medico-dentare, care se fac numai cu avizul CMDR, respectiv CMR.
  Din teritoriu ne-au fost semnalate de catre Directiile Judetene ale Ministerului Finantelor Publice situatii in care unii medici dentisti au fost inregistrati fiscal ca PFA (persoana fizica autorizata), conform OUG 44/2008 ceea ce este gresit si ilegal.
  OUG 44/2008 publicata in MOf. nr.328/25.04.2008 priveste desfasurarea activitatilor economice de catre persoane fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.
  La art.1 alin.2 din OUG 44/2008 se specifica ,,prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si a celor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata de legi speciale”.
  Art.23 din OUG 44/2008 prevede: intreprinzatorul persoana fizica, titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii ca PFA.
  Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, rugam toti colegii care s-au inregistrat ca PFA sa intre in legalitate si sa se organizeze conform OG 124/1998, republicata.
  Apelam la conducerile judetene ale CMDR sa ne sprijine prin luarea de masuri la nivel local pentru o aplicare corecta si uniforma a legislatiei in vigoare cu privire la inregistrarea fiscala si autorizarea in vederea desfasurarii legale a activitatii in cadrul profesiei de medic dentist.

  Nu uitati ca numai impreuna vom reusi!

  Cu deosebita stima si respect,

  Vicepresedinte CMDR
  Dr. Delia BARBU
  Medic Primar

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.