Puncte de prim ajutor în sprijinul cetățenilor pentru perioada caniculară

0
În cursul zilei de vineri (30 iunie), valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.
 
În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.
 
 
Recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:
 
– Evitarea aglomeraţiilor, a expunerii la soare, a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
– Portul hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– Consumul a 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);
– Consumul fructelor şi legumelor (pepene, prune, roşii) sau iaurturilor (1 iaurt este echivalentul unui pahar cu apă); mâncarea să fie echilibrată şi variată, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
– Evitarea băuturilor ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
– Evitarea alimentelor cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
– Evitarea consumului de alcool (inclusiv bere) – aceasta duce la deshidratare, transformând consumatorul într-o potenţială victimă a caniculei;
– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
– Menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesul privind starea de sănătate a acestora, precum şi acordarea de asistenţă ori de câte ori au nevoie;
– A nu se lăsa copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– Consultarea medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă; 
– Crearea un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului, iar în perioada caniculară să adapteze schemele terapeutice la condiţiile existente;
– Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea si ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
În perioadele cu temperaturi foarte ridicate, riscul producerii unor situaţii de urgenţă cum sunt bolile, epizootiile creşte semnificativ, de aceea este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de igienă şi de protecţie a organismului, astfel:
– la consumul legumelor şi fructelor se recomandă ca acestea să fie spălate în două ape înainte;
– procurarea alimentelor să se facă numai din locurile autorizate, care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare;
– pe timpul deplasărilor prin căldură, este recomandat ca fiecare să aibă asupra sa o sticlă cu apă;
– închiderea ferestrelor pe timpul zilei si aerisirea încăperilor pe timpul nopţii;
– efectuarea duşurilor scurte, de câteva ori pe zi;
– respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă;
– reducerea duratei zilei de lucru sau eşalonarea zilei de lucru până la ora 11.00 şi după ora 17.00. 
Efectele caniculei se fac simţite cu mai mare intensitate în mediul urban, întrucât construcţiile înalte din centrul oraşului opresc circulaţia naturală a aerului, iar pe străzile înguste se acumulează şi alte gaze toxice, provenite în special de la maşini. De aceea, în perioadele caniculare este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraş, ridicarea într-un ritm mai alert a gunoaielor menajere şi asigurarea spaţiilor verzi şi a împăduririlor.
De asemenea, căldura dogoritoare de pe timpul verii, dar şi faptul că în această perioadă elevii se află în vacanţă, îi determină pe aceştia să îşi petreacă mai mult timp pe litoral sau în apropierea apelor. Şi pentru că orice clipă de neatenţie poate costa o viaţă, foarte importante în acest sens sunt măsurile asigurării unor marcaje postate în locuri vizibile şi supravegherea zonelor, precum şi alte câteva reguli, în vederea evitării unor tragedii la scăldat.
 Astfel:
– copiii aflaţi în apropierea apei şi în apă trebuie să fie supravegheaţi permanent;
– scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate;
– să se evite scăldatul solitar, mai ales dacă nu ştiu să înoate sau nu au deprinderile necesare; 
– este interzis scăldatul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte;
– nu se va înota departe de mal şi nu se va trece de semnele de prevenire; 
– să se evite folosirea, pentru scăldat, a saltelelor cu aer, camerelor de cauciuc, scândurilor etc.; 
– să se evite scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
– să nu intre în apa rece, înfierbîntaţi, după ce au stat foarte mult timp la soare. 
 
Canicula reprezintă una din cele mai importante ameninţări ale naturii în zilele noastre. De aceea, se impune cunoaşterea temeinică a riscurilor şi fenomenelor conexe acesteia, în scopul protecţiei bunurilor şi a vieţii şi acceptarea capriciilor vremii, cu care suntem nevoiţi să convieţuim şi de care, într-o perspectivă mai largă, putem ajunge chiar să ne folosim, în beneficiul nostru. 
Sef S.V.S.U. 
Marinescu Ione
 
 
Program functionare Slobozia
1 Casa de Cultura Municipala B-dul Unirii, nr.6,  10.00-18.00
2 Muzeul Judetean B-dul M.Basarab, Nr.30, 10.00-18.00
3 Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate B-dul M.Basarab,Nr.65, 10.00-18.00
 
Notă:
– punctul de prim ajutor din cadrul dispensarului medical din cartierul Bora, str. General Magheru, funcționează de luni până vineri, între orele 10-18;
– punctele de distribuire a apei potabile si punctele de prim ajutor functioneaza in aceelasi locații menționate mai sus;
– punctele de prim ajutor sunt incadrate cu personal calificat.
 
Punctele de prim ajutor funcționează pe perioada verii în zilele cu avertizare de cod galben, portocaliu sau roșu de caniculă!

Astfel, la nivelul autorităţilor locale au fost înfinţate puncte de prim ajutor la care oamenii pot apela cu încredere, în următoarele locaţii:

 • Slobozia – 4 puncte: Casa de Cultură Municipală, Muzeul Judeţean, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Dispensar Medical Bora.
 • Urziceni – 1 punct: Clubul Sindicatelor.
 • Ţăndărei – 1 punct: Consiliul Local.
 • Feteşti – 6 puncte: Farmacia Anisa, Farmacia Lelia – ambele locații, Dispensar medical Colonişti, Piaţa Agroalimentară, Farmacia Cris – Crin.
 • Amara – 7 puncte: Primărie, Hotel Ialomiţa, Hotel Parc, Hotel Lebăda, Dispensar Uman, Farmacia Florai, Farmacia SC Allyfarm.
 • Axintele – 1 punct: Cabinet Medical Dr. Cocoş Constantin.
 • Colelia – 1 punct: Cabinetul de Asistenţă Medicală Comunitară.
 • Cosâmbeşti – 2 puncte: Dispensar Medical Gimbăşani, Dispensar Medical Cosâmbeşti.
 • Căzăneşti – 2 puncte: Primărie, Dispensar Uman.
 • Gheorghe Lazăr – 2 puncte: Primărie, SC Vlase SRL.
 • Grindu – 1 punct: Cămin Cultural.
 • Griviţa – 1 punct: Primărie.
 • Maia – 1 punct: Dispensar Uman.
 • Mihail Kogălniceanu – 2 puncte: Cabinet Medical Dr. Mitrescu Mădălina, Farmacia Lavanda Mey Farm.
 • Reviga – 2 puncte: Dispensar Uman, Cămin Cultural.
 • Rovine – 1 punct: Cămin Cultural.
 • Crunţi – 1 punct: Cămin Cultural.
 • Mircea cel Bătrân – 1 punct: Cămin Cultural
 • Roşiori – 1 punct: Primărie.
 • Sfântu Ghoerghe – 2 puncte: Primărie, Cămin Cultural.
 • Săveni – 2 puncte: Primărie, Dispensar Uman.
 • Sineşti – 1 punct: Cabinet Medical Dr. Ester Elena.
 • Sudiţi – 1 punct: Dispensar Uman.
 • Traian – 3 puncte: Cabinet Medical Dr. Iordache Jenica, Cabinet Medical Dr. Nicolae Ana – Maria, Birou Asistent Medical Comunitar.

Prin grija autorităţilor publice locale se va asigura accesul permanent între orele 09.00 – 20.00 în locaţiile în care aceste puncte au fost înfinţate.

Încă de la debutul sezonului estival, ISU Ialomița a luat măsura transmiterii  măsurilor specifice perioadelor caniculare, către autoritățile publice locale, urmând ca acestea să fie retransmise în vederea diseminării informaţiilor către populaţie.

Preşedintele C.J.S.U. Ialomiţa a solicitat ca, în limita posibilităţilor,  punctele de prim ajutor să fie încadrate cu voluntari ai Crucii Roşii și face un apel către populație să evite aglomeraţiile, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.