Pentru prima dată în ultimii 14 ani, producția de porumb este cu mult sub așteptările fermierilor din Bărăgan. Temperaturile caniculare și lipsa precipitațiilor au accentuat deficitul de apă în sol, astfel încât pe suprafețe mari cultivate cu porumb producția va fi între 500 și 3.000 kg la hectar, ceea ce nu acoperă decât jumătate din cheltuielile de înființare a culturii, explică președintele Forumului Agricultorilor și Producătorilor Profesioniști din România, Nicolae Sitaru. „Parcurgem o perioadă de secetă prelungită, pentru că trei din ultimii patru ani, 2020, 2022 și 2023, au fost cu mari probleme, iar situația se complică pentru agricultorii din zonă, mai ales că sunt și mai multe crize care se suprapun: războiul de lângă noi, care a făcut ca transporturile să fie mai scumpe din cauza aglomerării din port, prețurile la bursă au scăzut foarte mult, sunt la jumătate față de anul trecut, în timp ce cheltuielile cu facerea acestor produse au fost mai mari, la îngrășăminte, la motorină, care anul trecut era 9 lei, și tot așa.”
Fermierul Nicolae Sitaru a cultivat anul acesta 600 de hectare cu porumb, cu patru sute mai puține față de anul trecut, și speră să obțină o producție medie de 3 mii de kg la hectar, cu mult sub cele 11 tone/ha înregistrate în anii buni. „ Sper să obțin trei mii de kilograme la hectar pentru că am o solă ceva mai mare și mai bună, dar la 800 de lei tona, cât este prețul la bursă acum, obțin sub trei mii de lei la hectar, în condițiile în care cheltuielile de înființare a culturii ajung spre șase mii de lei pentru un hectar. Dar vor fi fermieri care nu vor culege nimic. Pierderile sunt mari în toată zona noastră: Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, Buzău, Vaslui și Vrancea, chiar dacă nu este peste tot la fel, pentru că au mai fost și ploi pe suprafețe restrânse, iar acolo situația este puțin mai bună. Vorbesc de majoritatea fermierilor, deși din afară lucrurile par că stau bine, dar nu stau bine deloc”, a precizat președintele Forumului APPR.
Nicolae Sitaru a propus ca Ziua Porumbului să fie preluată și găzduită de o fermă unde se poate iriga porumbul pentru eliminarea incertitudinii privind organizarea evenimentului la care participă an de an toate organizațiilor profesionale din țară alături de reprezentanții Ministerului Agriculturii.
Acasă
Gura Ialomiţei Seceta anulează Ziua Porumbului, organizată de fermierul Nicolae Sitaru, la Orezu