Seceta loveşte crunt judeţul Ialomiţa: Ministrul secretar de stat Emil Dumitru a inspectat staţiile de irigare din Ialomiţa şi a promis amendarea legii energiei

1

În ciuda apei existente pe canale, fermierii NU pot uda culturile pentru că staţiile de repompare sunt descompletate şi nefuncţionale. Ministrul secretar de stat, Emil Dumitru:
“Am văzut stații defecte de irigare care trebuiau să fie investiție în primă fază, trebuiau să fie o prioritate în 2016. Ceea ce ține de stat, ministerul agriculturii și ANIF, am văzut cu toții că facem eforturi să umplem toate canalele care sunt atributul nostru exclusiv, de ceea ce se întâmplă la stațiile de repompare, o parte din ele ați văzut că sunt situații litigioase juridice între OAI-urile care s-au dezmembrat și clar că va trebui să prioritizăm aici unde deja am adus apă, ca stațiile de repompare să fie funcționale.”
Fermierii care au terenurile pe lângă canalele de irigaţii şi-au făcut propriile sisteme de repompare a apei, dar pot acoperi suprafeţe mici. Ionel Minoiu: „Am 300 de hectare cu grâu, din care salvez 60, pentru că am intrat cu apă pe ele, celalte 240 sunt calamitate și șaizeci și ceva de hectare cu orz, care, la fel, e dus.”
În urma vizitei de lucru din judeţul Ialomiţa, reprezentantul ministerului agriculturii a constatat că cele mai multe disfuncţiunalităţi în reţeaua de irigaţii se datorează societăţii de furnizare a energiei electrice, motiv pentru care a promis că se va adresa Guvernului pentru schimbarea normelor de exploatare a sistemelor de furnizare a curentului.
Până atunci, însă, agricultorii din Ialomiţa sunt disperaţi. Seceta pedologică şi atmosferică le-au periclitat culturile 100% şi sunt într-o situaţie fără ieşire. Dragoş Soare: „Am văzut că a venit apă pe canal, caut să cumpăr echipamente, dar la ora asta stocurile în România sunt epuizate. Am împrumutat un tambur de la un prieten și irig 20 de hectare de lot semincer, este singura suprafață pe care o pot salva din 300 de hectare de grâu.”
Iar cei care au instalaţii de irigat nu au electricitate, deşi s-au îngrijit singuri de reabilitarea staţiilor de repompare. Carol Constandache: „Stația am avut-o pusă sub tensiune din 2009, o păzim, dar anul trecut Electrica a venit și a ridicat transformatorii. Răspunsul a fost ceva de genul sunt ai noștri, facem ce vrem cu ei. Asta deși în 2009 am plătit 360 de milioane de lei montatul acestui transformator și punerea sub tensiune a stațiilor.”
Paradoxul este că în ciuda existenţei pe canale, fermierii nu au alimentare la reţeaua de electricitate şi cer Ministerului Agriculturii să amendeze legea energiei. Preşedintele PRO AGRO Ionel Arion: „Fermierii vor să vină cu pompe electrice pe marginea canalului, curentul e mai ieftin decât motorina de trei ori. Avem separatorul, trebuie să montăm doar transformatorul. Și noi ne legăm din transformator. Electrica vine și ne spune: nu ai separator, fă-ți proiect, fă verificare la separator și abia apoi vin și te leg. După ce te leg, îmi cedezi mie investiția. Electrica e un tampon și nu putem trece de acest tampon.”
Ialomiţa este unul dintre cele 8 judeţe din ţară care se confruntă cu o secetă fără precedent. Până în prezent au fost depuse cereri de despăgubire pentru circa 17.000 de hectare cultivate cu grâu, orz şi rapiţă, dar suprafeţele afectate de secetă, în totalitate, sunt cu mult mai mari.

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.