Silvian Ciupercă: M-am implicat în această campanie pentru că mă preocupă selecţia umană şi profesională. Candidatul PSD este un lider care a crescut foarte mult. La 45 de ani, Marian Pavel este în deplinătatea forţelor şi are determinarea de a demonstra că se poate mai bine şi în Ialomiţa

0

Consiliul Judeţean Ialomiţa este principala redută a alegerilor locale din 27 septembrie, iar funcţia de preşedinte este râvnită atât de candidaţii partidelor mari, PSD şi PNL, cât şi de cei ai noului val, PRO România şi USR PLUS. Matematic, rezultatele sunt direct proporţionale cu numărul de primari pe care fiecare partid îi are. Din acest punct de vedere, Partidul Social Democrat are prima şansă în câştigarea scrutinului local din 2020. Cât de real este acest calcul şi ce îl susţine, în condiţiile unei campanii electorale sub semnul pandemiei, discutăm cu fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, într-un interviu acordat pentru www.guraialomiţei.com.

– Spre deosebire de celelalte scrutine electorale locale, este acum un efort de adecvare mai mare la electorat?
S. Ciupercă: Este în primul rând generat de aşteptările electoratului, un electorat care a avut experienţa străinătăţii, a unor stagii mai mici sau mai mari de muncă, dar şi de divertisment, în occident, a unor analize despre venituri, clase sociale, polarizare, despre acumularea privilegiilor şi bogăţiilor într-o parte a societăţii şi a sărăciei şi neajunsurilor în altă parte; acest public adult influenţează electoratul şi ridică standardul în aşa fel încât adecvarea la acest electorat cere politicienilor mai multă inteligenţă, mai multă sensibilitate şi receptivitate.

-Am avut o campanie polarizată: stânga – dreapta, PSD – PNL, cu răul doar de-o parte…
S. Ciupercă: Lucruri bune se găsesc în toate părţile, dozele sunt diferite, la fel şi cele rele. Eu le-am spus tuturor să recunoască unde am greşit, la fel cum trebuie să spunem ce am făcut bine şi foarte bine: prin politicile noastre am redus din polarizarea excesivă din societate, am fost mai adecvaţi unor politici de stânga, prin care se doreşte ca partea superioară a clasei de jos şi cea de mijloc să fie izvorul principal de forţă socială, de reprezentanţi în spaţiul public. De fapt, din această pătură, prin energie, studiu, ambiţie, hărnicie, voinţă, s-au ridicat oameni publici chiar la demnităţi foarte înalte. Este modelul încă valabil în toate societăţile Europei, mai ales în ţările scandinavice şi nordice.

-Dar dialogul nu este şi el alterat?
S. Ciupercă: Nici înainte nu era foarte constructiv, dar mai găseam pauze şi reprize de dialog. Acum e prea dominat de bani, bani şi proiecte fizice. Eu cred că proiectele spirituale, de renaştere morală, absolut necesară pe toate segmentele, o restructurare a educaţiei civice, în aşa fel încât să avem mai multe valori umane, morale, se impun. Mi se pare că este un exces teribil, fără dialog, nu mai avem gri, ci doar alb şi negru! E periculos să promovezi înverşunarea. Important este să-ţi iei măsura din dialogul cu ceilalţi, că nu toate opiniile personale sunt valoroase, un politician trebuie să le ajusteze permanent la electorat, mai ales că oamenii sunt sensibili.

-Ce credeţi că va face diferenţa?
S. Ciupercă: O anumită remanenţă politică, tipul de organizare şi calitatea candidatului îşi vor spune cuvântul. Oamenii sunt sensibili şi au capacitatea să discearnă foarte bine. Cred că o anumită remanenţă, a unei social democraţii, cu accente idealiste în viziunea mea, adevărat, s-a păstrat în PSD. Am constatat că oamenii sunt sensibili şi judecă şi cu criterii spirituale şi cu criterii materiale.

-Principala redută, rămâne Consiliul Judeţean, unde se reclamă schimbarea…
S. Ciupercă: Oamenii cer o schimbare, dar unii vor la nivel de structură politică, iar alţii vor schimbare la nivel de oameni. Eu cred că stânga este principala forţă politică în Ialomiţa, iar PSD are cele mai multe resurse pentru a face bine public. Schimbarea în interiorul Partidului Social Democrat ne preocupă: de idei, de opinii, de oameni, că nu doar ce-mi trece mie prin cap este bine. Dialogul cu oamenii este foarte important pentru că se gestionează resursele tuturor, care trebuie să se întoarcă la public, în baza unor decizii democratice, nu unilaterale.
Candidatul nostru, Marian Pavel, face parte din generaţia tânără a PSD, este un lider care a crescut foarte mult, la 45 de ani este în plinătatea forţelor şi a învăţat foarte mult. Este schimbarea care se va produce, eu cred că PSD va câştiga aceste alegeri în Ialomiţa, iar celelalte schimbări necesare şi aşteptate de public se vor produce şi în PSD.

– În condiţiile unei campanii electorale în care se face comparaţie între vestul ţării, cu administraţie liberală şi Regatul cu administraţie social democrată, de ce credeţi că vor vota ialomiţenii PSD?
S. Ciupercă: Pentru că acolo, pe lângă proiectele excesiv mediatizate, au avut şi ajutor din occident, fiind foarte atenţi la comunitatea spirituală. Aici, dreapta nu a reuşit niciodată să se apropie de electorat, a avut un tip de aroganţă şi o distanţare pe ideea că oamenii mai puţin educaţi votează stânga, că oamenii care nu au capacitate de discernământ , nu au informaţii, votează stânga. Dar, oamenii cu mai puţină şcoală, dar cu un instinct, înţelepciune şi învăţătură sănătoase recunosc unde este o valoare umană, nu vor să se vândă cuiva care le dau sau promite ceva. Noi nu am avut parte de investiţiile străine, din Occident, că Germania a investit în Sibiu, Sighişoara, Mediaş, Bistriţa şi Braşov, nu în Ialomiţa, să nu uităm asta, şi cu interes, pentru că resurse din România s-au şi întors, acesta este adevărul, şi lucrurile trebuie privite complex. Eu cred că există o aşteptare mai mare de la politicieni în sensul unui tip de naţionalism care mizează şi pe resursele materiale ale ţării, şi pe cele umane, şi pe demnitatea ţării, nu pe căzutul în genunchi în faţa fondurilor europene. Sunt necesare şi utile, dar au provocat şi multe rele. Eu cred în rezistenţa şi fibra morală a poporului român care ştie să discearnă cât de mult bine ne aduce în confortul sufletesc condiţia materială, dar şi cea spirituală. Echilibrul este cel ce dă măsura. Dacă sunt ahtiat să am, să am, şi pierd dimensiunea spirituală, devenind doar consumator, fără libertatea să aleg pentru că mi se livrează doar ce vor alţii – unde o să ajungem? Oamenii sunt sensibili la cele trei dimensiuni fundamentale: materială, morală şi spirituală!

-Vom vedea pe 28 septembrie cât de echilibraţi suntem…
S. Ciupercă: Majoritar suntem, pentru că stânga va conduce în Ialomiţa!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.