Ștefan Muşoiu, la cea de-a 59-a reuniune plenară a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC

0

În perioada 17-19 iunie 2018, delegaţia Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, formată din deputații Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei, Ștefan Muşoiu, vicepreşedinte şi Dănuţ Bica, participă, la Sofia, la cea de-a 59-a reuniune plenară a Conferinţei organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC.
Reuniunea plenară a Conferinţei comisiilor parlamentare pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC în plen) reuneşte delegaţii ale comitetelor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale ale statelor membre şi observatori din ţările partenere din UE. În cadrul conferinţei, parlamentarii au ocazia să discute aspecte din agenda europeană şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC se desfăşoară de două ori pe an.
În deschiderea intervenţiei sale, deputatul Angel Tîlvăr a apreciat preocuparea preşedinţiei bulgare în ceea ce priveşte statutul şi finanţarea partidelor politice europene şi a fundaţiilor europene, având în vedere necesitatea sporirii legitimităţii Uniunii, mai cu seamă în pragul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din 2019. În opinia sa, priorităţile preşedinţiei bulgare converg cu obiectivele pe care le vizează şi România în ceea ce priveşte agenda europeană.
Obiectivele comune reflectă o gamă largă de interese convergente care derivă atât din potenţialul dat de statutul de membru al UE, aderarea la spaţiul Schengen, protejarea politicilor agricole şi de coeziune, cadrul financiar multianual, dar şi din aspectele regionale (Balcanii, promovarea strategiei Dunării şi Marea Neagră).
COSAC în plen este ultima reuniune a Dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei bulgare a Consiliului UE. Este o practică obişnuită pentru delegaţiile COSAC să prezinte contribuţii şi concluzii comune în atenţia Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene. Acestea urmează să prezinte poziţiile parlamentelor naţionale în chestiuni legate de afacerile UE şi să reflecteze asupra activităţilor COSAC pentru perioada de preşedinţie. La discutarea contribuţiilor şi a concluziilor, preşedinţii votează şi adoptă cele două documente.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.