Ziua Păcii – exercițiu cu refugiați la Amara

5

DSCN2678

Empatie şi simpatie în context european, este tema de anul acesta pe care tinerii din Amara au ales-o pentru a celebra ,,Ziua păcii”. Ei au primit astăzi 48 de refugiaţi cărora le-au asigurat hrană şi servicii de cazare.

Oaspeţii care au poposit astăzi în Ialomiţa sunt chiar străini din Europa, care au participat la Constanţa la un curs pentru tinerii antreprenori şi au acceptat invitaţia de a fi parte din jocul de roluri intitulat ”în papucii tăi”, precizează organizatorul evenimentului, Alin Potinche.
Primarul Victor Moraru precizează că la Amara se pot primi fără probleme 50 de refugiaţi, dar pe o perioadă determinată de timp.
Activităţile s-au încheiat cu un flashmob şi eliberarea a 300 de porumbei, aduşi de columbofilii din Amara, special pentru Ziua Păcii.
Clementina Tudor


DSCN2680 DSCN2683 DSCN2690 DSCN2692 DSCN2717 DSCN2726 DSCN2728 DSCN2729 DSCN2739 DSCN2744 DSCN2745 DSCN2747 DSCN2748 DSCN2758 DSCN2760 DSCN2767

5 comentarii

 1. Desigur, d-na Clementina Tudor, corespondent al Radio România Actualităţi, face un lucru bun aducând în atenţia publicului iniţiativa primarului Moraru. Numai că, personal, mă’ndoiesc asupra faptului că străinii prezenţi erau cu adevărat refugiaţi. Posibilitatea de a prelua un anumit număr de adevăraţi refugiaţi, chiar pentru o perioadă determinată, e salutară. Problema va fi: ce vor face oamenii ăia după expirarea perioadei determinate şi care va fi aceea.

 2. Oaspeţii erau străini şi au acceptat rolul refugiaţilor, s-a făcut precizarea că este un exerciţiu. Organizator este Alin Potinche de la Centrul Pentru Tineret Amara, iar perioada determinată este de două luni.
  Mulţumesc!

 3. După cum susţinea şi preşedintele Iohannis, preluarea de refugiaţi – şi aici este vorba de persoane care riscă persecuţii în ţara de origine, fiindcă s-a observat că printre migranţi se află şi persoane care n-au probleme în ţara de origine – incumbă o serie de responsabilităţi privind chiar integrarea socială, loc de muncă, studii etc..
  Ce se va întâmpla cu refugiaţii aduşi la Amara după două luni?! Aşa, ca exerciţiu, n-are nici o relevanţă decât ca unul de imagine. După părerea mea, nu poţi să preiei oricâte persoane ţi-ai propune, iar după două luni să le dai drumul în hăţişul neantului. Care ar fi următorul pas pentru persoanele găzduite la Amara după trecerea celor două luni?

  • Perfect corect ce spuneţi! Dar responsabilitatea nu este numai a unui primar sau a unui cetăţean, ţine de coerenţa administrativă a întregului stat. Eu cred că orice exerciţiu ajută, fie el şi de imagine. Sau înseamnă mai mult decât nimic.

 4. Exercitiul cu refugiatii, a fost o simulare a unei situatii “reale”, rezultand de aici ca ipoteza in care participantii ar fi sau nu personaje “reale” nu se poate aduce in discutie.
  Pentru a ne asigura ca nu lasam loc de interpretari (gresite), fiecare participant (roman) la eveniment a primit pe un biletel personajul in pielea caruia urma sa intre de-a lungul desfasurarii activitatii, in timp ce strainii au fost pusi in tema si s-au comportat ca niste “imigranti”/”refugiati”.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.