AU BĂUT APĂ DUPĂ IONAŞCU: Primăria Slobozia pregăteşte un nou împrumut!

5

CALCULE. Ca să acopere sumele pe care trebuie să le achite în două proiecte cu finanţare europeană municipalitatea este obligată să apeleze la un nou mega-împrumut sau să sisteze investiţiile demarate!

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele de investire că primarul Alexandru Stoica vrea să continue pe linia administrativă trasată de primarul de tristă amintire Gabi Ionaşcu. De data aceasta împrumutul nu se ia pentru sursă de apă potabilă, pentru terminarea lucrărilor de canalizare ori pentru refacerea carosabilului într-un oraş distrus de săpături ci pentru a contribui la o reţea de utilităţi la o fantasmagonică platformă industrială şi pentru a achita parţial o parcare subterană ce va fi făcută în centrul municipiului pentru uzul salariaţilor Primăriei şi ai Instituţiei Prefectului.
Mega proiecte cu bugetul gol
În contextul unei sărăcii bugetare mai evidente ca oricând şi cu pietre de moară atârnate la gâtul municipalităţii de împrumutul de 500 de miliarde tocat aiurea de ex-primar, noua şefie a Sloboziei (în fapt veche dar recondiţionată, spoită şi livrată ca şi nouă) şi-a propus să îngroape şi mai rău comunitatea în datorii. Cu fală primarul Stoica şi vicele Băcanu au prezentat demararea a două proiecte de anvergură în valoare totală de 690 miliarde lei, adică aproape cât bugetul pe un an de zile al Primăriei Slobozia. 516 miliarde ar urma să fie cheltuite pentru schimbarea la faţă a Pieţei Revoluţiei iar 175 de miliarde ar urma să fie îngropate la propriu într-o reţea de utilităţi publice pe o suprafaţă de 15 hectare care în 4 ani de zile s-ar transforma în polul economic al municipiului reşedinţă de judeţ. Ei bine, cele două proiecte derulate cu fonduri europene necesită contribuţii locale asumate prin contractele semnate cu seninătate de Stoica şi compania în valoare de 250 de miliarde! Bani pe care Primăria nu-i are la acest moment disponibili, municipalitatea având cam tot atâtea miliarde datorii sau lucrări rămase neexecutate din contractele multianuale aflate în derulare!
300 de miliarde în 12 luni
Da, aţi citit bine, aceasta este suma pe care trebuie să o pună la dispoziţie bugetul local în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013. Este vorba de cele 174 miliarde lei vechi din proiectul platformei industriale, investiţie care trebuie musai inaugurată în toamna anului viitor dacă vrem ca Uniunea Europeană să ne restituie partea de 66 miliarde pe care ne-a promis-o în cazul în care lucrurile merg aşa cum s-au scris ele pe hârtiile asumate. Practica proiectelor europene presupune că beneficiarul (în acest caz Primăria Slobozia) are obligaţia să achite banii constructorilor urmând ca Uniunea Europeană, după verificări minuţioase asupra legalităţii plăţilor, să restituie partea de co-finanţare.
Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul celuilalt proiect, cel de 516 miliarde lei, prin care se va redesena centrul Sloboziei. Având în vedere că proiectul se întinde pe mai mulţi ani, pentru plăţile provizorii este nevoie de un fond de „rulment” pentru primul an de lucrări de „doar” vreo 125 – 150 de miliarde. Asta duce necesarul pentru 12 luni din care septembrie aproape s-a scurs în totalitate la circa 300 de miliarde lei vechi.
Gura păcătosului adevăr grăieşte
Întrebat care este disponibilitatea financiară actuală a bugetului local pentru cele două proiecte demarate de curând primarul Alexandru Stoica a răspuns cu seninătatea caracteristică. „În acest moment nu sunt bani pentru cofinanţare, la finalul anului vom vedea ce bani avem în buget şi atunci vă putem spune ce şi cum. Să facem şi noi bugetul pe anul viitor şi găsim şi bani, trebuie să găsim. Hai să dăm drumul la treabă şi găsim şi banii!”, a acceptat evidenţa primarul municipiului, ferindu-se să pronunţe cuvântul „împrumut” pentru a păstra aura pozitivă din jurul proiectelor prezentate public.
Surse din Primărie care calculează de zor impactul financiar al implementării celor două mega-investiţii spun că se ia în calcul, în cazul în care varianta unui împrumut nu va fi agreată de consilierii locali, soluţia scoaterii fondurilor din dreptul investiţiilor demarate în ultimii ani. Prima pe lista neagră este, nici nu se putea altfel, lucrarea de refacere a carosabilului pe străzi, şosele distruse în ultimii patru ani mai cu seamă din cauza intervenţiilor la conductele sparte de alimentare cu apă. Practic, pentru a face rost de bani pentru parcarea gândită pentru uzul salariaţilor Primăriei, ai Instituţiei Prefectului dar şi ai Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, se va şterge cu buretele acoperirea gropilor din carosabil, o operaţiune care poate fi amânată, nu-i aşa, până la alegerile locale de peste 4 ani!
Aici sunt banii dumneavoastră
Utilităţi platformă industrială IMM-uri Slobozia
Valoare totală: 174,2 miliarde
Contribuţie Primăria Slobozia: 108,08 miliarde
Asistenţă financiară nerambursabilă: 66,12 miliarde
Reabilitare funcţională Piaţa Revoluţiei Slobozia
Valoare totală: 516,4 miliarde
Contribuţie Primăria Slobozia: 140,5 miliarde
Asistenţă financiară nerambursabilă: 375,9 miliarde
Petronel Tudor, INFORMAŢIA

5 comentarii

  1. E vorba de lei vechi sau noi ?
    Tare curios sunt ce vor face in Piata Revolutiei cu 516,4 miliarde .
    Daca sunt noi inseamna ca se investeste mai mult decat costa TAROM+OLTCHIM+CFR+PETROM .
    Daca sunt vechi , e o suma fabuloasa.(probabil pun pavele de aur)

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.