Contractele de arendă se înregistrează la fisc

0

De anul acesta, contractele de arendă a terenurilor agricole se înregistrează şi la FISC. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa atrage atenţia proprietarilor de bunuri agricole că au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la parafarea acestuia, şi la organul fiscal în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul fiscal. Până acum, contractele de arendă se înregistrau numai la primăriile pe raza cărora se află terenurile date în exploatare.
De la întâi ianuarie, contribuabilii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole pot opta pentru impunerea finală a acestora sau pentru determinarea venitului net în sistem real. Plătitorii de impozite sunt obligaţi să precizeze în scris modalitatea de impunere aleasă, în contract, la momentul încheierii acestuia.
Venitul net anual în sistem real se stabileşte pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit prevederilor Codul Fiscal.
În cazul contractelor de arendare aflate în derulare la 1 ianuarie 2012, titularii sunt obligaţi să îşi exercite în scris opţiunea privind modalitatea de impunere aleasă, prin încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi.Veniturile din arendare realizate anul trecut se declară în formularul 200, care se depune la organul fiscal competent până la data de 25 mai a anului. Plata impozitului pentru veniturile din arendă se face în baza deciziei de impunere anuală.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.