Creştinii ortodocşi o cinstesc astăzi pe Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

0

În preajma zilei de 14 octombrie, credincioşi din toată ţară fac pelerinaj la Iaşi pentru a se ruga Sfintei făcătoare de minuni.
Popularitatea sărbătorii este atât de mare, încât foarte multe dintre persoanele ocupate în mod obişnuit cu serviciul, îşi rup din timp şi merg la cea mai apropiată biserică pentru a aprinde lumânări şi a se ruga Sfintei Cuvioase Parascheva.
Printe credincioşii care au dat astăzi fuga la Catedrala Episcopală din Slobozia se numără şi Angelica Tănase. Femeia îşi doreşte să ajungă să se închine la moaştele Sfintei şi spune că a reuşit să trimită un pomelnic la Iaşi printr-o vecină.
Sfanta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol. La vârsta de zece ani a auzit în biserică îndemnul de a–i urma lui Dumnezeu şi îşi schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerşetor. Înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, Cuvioasa îşi părăseşte părinţii, ajunge la Constantinopol şi beneficiază de învăţătura cărţilor sfinte, apoi se nevoieşte pe la mănăstiri şi ajunge la Ierusalim. Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, Sfânta a auzit vocea unui înger care i-a spus să se întoarcă la locurile părinteşti, iar doi ani mai târziu a trecut la cele Sfinte. Ea a fost înmormântată ca o simplă necunoscută, dar trupul ei a fost găsit neputrezit şi dus într-o biserică. După ce au fost prezente în mai multe locuri, Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns în ţara noastră în anul 1641.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.