De la 1 Mai, munca zilierilor va fi contorizată şi impozitată

0

Potrivit legii privind exercitarea unor activităţi ocazionale, persoanele care muncesc cu ziua vor fi plătite cu sume cuprinse între 2 şi 10 lei pe oră, iar din valoarea totală a remuneraţiei zilnice, angajatorul opreşte 16%, procent pe care îl va vira ulterior la stat.
Plata zilierilor se face la sfârşitul fiecărei zile de lucru iar dovada plăţii remuneraţiei zilnice se face prin semnătura zilierilor într-un registru de evidenţă.
Şeful serviciului de evidenţa muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa, Aurelia State, precizează că o persoană poate lucra ca zilier cel mult 90 de zile la acelaşi angajator.
Activitatea desfăşurată ca zilier exclude dreptul de asigurat pentru pensie sau şomaj. Legea precizează că domeniile în care se pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional sunt agricultura, vânatoarea si pescuitul, silvicultura, exclusiv pentru exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, în zootehnie, organizarea de spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de intreţinere şi curăţenie.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.