De Paşte, pe piaţă vom avea miei pentru toate gusturile

0

_DSC0144

De Paşte, pe piaţă vom avea miei pentru toate gusturile şi ieftini, promit crescătorii de oi din Ialomiţa!
Anul acesta sărbătoarea Învierii Domnului pică mai devreme decât în alţi ani, iar până pe 12 aprilie mieii se vor face cam de 10 kg, greutatea standard pentru a fi sacrificaţi la masa de Paşti. Precupeţii avansează preţul de anul trecut, când au vândut cu 20- 25 de lei kg, dar nimeni nu poate garanta prețul anul acesta:
audio MIEI
Din cauza restricţiilor la export, cauzate de boala limbii albastre, ciobanii se tem că vor vinde mai puţin en-gros şi vor fi nevoiţi să lase preţul după buzunarul clientului din piaţă. Chiar dacă profitul este incert, pentru crescătorii de oi pasionaţi de afacerea lor, anul acesta este oportun pentru a creşte efectivele de animale.
Ion Şonel, din Gimbăşani, creşte 200 de oi şi 150 de capre, iar pana la începutul lunii martie avea deja peste 100 de miei, care de Paşte vor cântări în jurul a câte 12-14 kg.
Regulile dintr-o stână mare diferă faţă de socoteala dintr-o gospodărie familială. Un alt localnic din Gimbăşani are miei de toate categoriile şi pentru toate gusturile. Preţul rămâne însă o necunoscută până în preajma Paştelui.
Deşi pentru Paşte se caută miei micuţi, în jurul a 10 kg, pentru a costa mai puţin, specialiştii recomandă consumul de carne de miel mare, pentru că animalele mici, insuficient dezvoltate, au o anumită toxicitate şi se digeră greu. De asemenea, mieii de la crescătorii particulari sunt cu mult mai gustoşi, decât cei crescuţi în sistem industrial, aduşi în galantarele marilor centre comerciale din ţări ca Germania, Olanda sau Franţa.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.