Andreas şi Hendric călătoresc pe motociclete in cele 10 ţări străbătute de Dunăre pentru a-şi promova turistic ţara şi a crea contacte directe de recomandare.
Proiectul a inceput în luna martie a anului trecut, iar pentru a-i cunoaşte îndeaproape pe oamenii locurilor prin care trec, cei doi jurnalişti, şi-au gândit programul pe timpul iernii. HENDRIC spune că oamenii pot fi găsiti acasa iarna, mai puţin vara, când sun plecaţi în concedii.
Andreas apreciază că peste tot în România au fost primiţi extrem de călduros, motiv pentru care este convins că vor exista tineri care să răspundă invitatiei lor de a vizita Germania.
Singura problemă pe care au întampinat-o jurnaliştii germani a fost la graniţa cu Ucraina. În pelerinajul lor de-a lungul Dunării, cei doi au fost impresionaţi de oraşul Tulcea. De la Radio CAMPUS, Andreas şi Hendric, au plecat cu albumul celor douasprezece obiective cultural-istorice şi turistice ale judeţului, editat de Consiliul Judeţean Ialomiţa. Lucrarea, editată şi in limba engleză, le va folosi jurnaliştilor pentru documentarul pe care îl vor face despre România.
Clementina Tudor
„albumul celor douasprezece obiective cultural-istorice“- cand vad si va mai si aud la radio cu expresia asta batraneasca „douasprezece“ imi vine sa …. va fac cadou un D.O.O.M. Nu de alta, dar folositi forma corecta – doisprezece.
Multumesc!
pai daca se mentine tendinta de adaptare a limbii dupa cea vorbita in bobor, in curand o sa fie corect si „doișpe”.
Nu inteleg, de ce nu ar fi corecta forma „albumul celor douasprezece obiective cultural-istorice“? Numeralul se acorda, in acest caz cu substantivul la care face referire (obiective). Iar formele reduse (sau, oarecum, populare) doispe sau douaspe sunt la fel de corecte, neindicate, e adevarat, dar acceptate…
george, la cit de bine corectezi tu ziarele locale citeodata, aveam pretentia de la tine sa stii regula de formare a numeralului; cit despre acordul cu substantivul, m-ai lasat masca. potzi mai mult de atit.
Gura Ialomitei, pretentiile de la voi sunt si mai mari, la maxim. Cit despre faptul ca analfabetii au ajuns sa ne completeze DEX cu expresiile lor, asta e tara in care traim.
sniper, am cam obosit sa raspund pozitiv pretentiilor in timp ce diversi analfabeti isi fac vile si-si cumpara masini. la aia nu mai are nimeni pretentii.
revin la o propunere mai veche (adresata mai demult noilor directori numiti politic): ce ar fi sa li (ni) se dea cate o dictare la intrarea in breasla? ce ar fi sa se repartizeze masinile in functie de cata limba romana stie fiecare sau cat de bun profesionist este?
ca sa ma amuz, fac o lista scurta: unde s-ar duce jaguarul, fordul, passatu’, jetta, bora, gipanu’ ala kia, parca, sa nu uit chryslerul…, octavia, loganurile, matizul meu….? :))))))))))))
ce tare! presupun ca toti ne credem demni macar de-un chrysler!
„bai, mie-mi dati jaguaru’, ca va %$#@(*&! de ce l-a luat ala, ca io sînt mai negru in cerul gurii!”
crezi ca am recunoaste vreunul ca valoarea noastra e de un matiz? sau crezi ca eu as refuza o masina mai breaza? crezi ca n-as face compromisuri pentru ea? ba da, numai ca n-as mai munci cu placere, si asta nu pot – deocamdata. in orice caz, cand o sa ma vezi cu masina de peste 10 mii de euro (vorba lui CTP), inseamna ca am pus botul. pana atunci sa ma scuteasca diversi mutzunache cu masini de 20.
Pt. The Sniper
Fiindca tot eram in fata calculatorului, iata si sustinerea pentru remarca mea:
http://www.dex-online-ro.ro/cautari/doisprezece.htm
Doisprezece si doasprezece sunt numerale cardinale care au forme pentru masculin si feminin. In cazul in care se foloseste ca numeral adjectival (cazul nostru, stand pe langa substantivul neutru „obiective”, forma la plural) se acorda dupa regula acceptata pentru feminin.
Incearca sa spui cu voce tare „doispezece obiective” – nu iti suna aiurea?
Pt. Gura Ialomitei
Si doispe sau douaspe sunt forme corecte, acceptate de DEX; vezi acelasi link!
eu am depasit de ani buni faza in care ma oripilau greselile de genul asta. mai am din cand in cand cate o tresarire, ca de exemplu aici: http://guraialomitei.blogspot.com/2009/12/ce-te-faci-cand.html
in rest, dorm foarte bine noaptea.
Gura Ialomitei, vad ca te-ai urzicat rau de tot, ca in final sa … derapezi rau de tot, şi de la subiectul discutiei si in general. „in orice caz, cand o sa ma vezi cu masina de peste 10 mii de euro (vorba lui CTP), inseamna ca am pus botul“ – sa inteleg ca din munca cinstita, dupa ce termini doua facultati de drept si doua postliceale – una de management si una de marketing, chiar nu-ti poti permite o masina de 20.000 de euro? Hai ca esti culmea, desi nu pari lebada presei locale!
sniper, nu m-am urzicat deloc, sunt foarte relaxat, dar daca lucrezi in presa si ai masina de peste 20k nu cred ca ai facut banii aia DIN PRESA. poate ai si alte afaceri – ce nebun ar face 2 postliceale si 2 facultati ca sa se rezume la presa? aia poti sa o faci si doar cu o facultate sau, mai rau, doar cu liceul (la seral).
Totusi, dupa 17 ani in bransa, da-mi voie sa AFIRM ca stiu cum se fac banii in sistem. Si cu asta pun punct discutiei, ca cine stie ce alte orgolii rascolesc…
later edit: ba rascolesc un pic: omule, daca ai o REDACTIE de pus la munca si PLATIT, nu ramai cu mare lucru la sfarsitul anului. sa dau doar exemplul Radio Campus unde cu onor prestez: ce incasari ar trebui sa avem ca sa platim 10 oameni si sa mai ramana bani si de masina aia de peste 10k?