La Feteşti s-a desfăşurat astăzi a doua ediţie a simpozionului educaţia rromilor, între tradiţie şi contemporaneitate

1

La manifestare au participat atat reprezentanţii autorităţilor feteştene şi judeţene căt şi bulibaşa Stoica Ion, deportat in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial in transnistria, la Bug.

Lucrările manifestării au fost programate pe parcursul a două zile şi au fost prilejuite de Ziua Internaţională a rromilor, datată la 8  aprilie.

În opinia reprezentanţilor etniei, marcarea zilei internaţionale a rromilor, prilejuieşte evocarea unei istorii de stigmatizare şi de excludere socială. În perioada celui de-al doilea război mondial, exterminarea etnicilor rromi din Europa a cunoscut apogeul. Robia de sute de ani şi marginalizarea constantă au determinat stigmatizarea identităţii de rrom. În ciuda campaniilor de stopare a discriminării, rromii sunt judecaţi la grămadă după faptele rele ale unora dintre reprezentanţii etniei.

Ultimul recensamânt din România menţionează existenţa a peste 535.000de rromi. Neoficial însă, organizaţiile rromilor susţin că numărul acestora este mai mare. În Ialomiţa, cele mai cunoscute comunităţi de rromi sunt la Andrăşeşti, în cartierul Strachina din Ţăndărei, Vlaşca din Feteşti şi localitatea Bărbuleşti. Desprinderea Bărbuleştiului de Armăşeşti a condus însă la o adevărată izolare administrativă a locuitorilor comunei. Pentru desegregarea  acestora, autorităţile judeţene găndesc trecerea comunei Bărbuleşti de administratia Urziceniului.

Clementina Tudor, Radio Campus

1 comentariu

  1. Desegregare la plata taxelor si impozitelor, pentru responsabilizarea acestor cetateni care au fost incurajati sa creada ca au numai drepturi- de catre psd, in primul rand.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.