Luni a pornit de la Orașul de Floci pelerinajul închinat memoriei domnitorului Mihai Viteazul

0

mihai viteazul

Luni a pornit de la baza arheologică de la Giurgeni pelerinajul ,,Flacăra Unirii“ închinat memoriei domnitorului Mihai Viteazul.
Evenimentul cultural-istoric este prilejuit de împlinirea a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Mihai Viteazul.
Ampla manifestare este iniţiată de autorităţile locale din Aninoasa pe al cărui teritoriu administrativ se află Mănăstirea Dealul, unde se află îngropat capul domnitorului român.
Pelerinajul îşi propune să reaşeze în conştiinţa colectivă valorile neamului românesc. Flacăra a fost aprinsă pe ruinele Oraşului de Floci la ora 15, în prezenţa preşedinţilor Consiliilor Judeţene Ialomiţa şi Dâmboviţa, alături de personalităţi culturale şi politice, iar Torţa a pornit, apoi, spre Călugăreni, în judeţul Giurgiu. În jurul orei 21, pe locul bătăliei, lângă crucea ridicată în anul 1682 de către domnitorul Şerban Cantacuzino, va fi evocată figura legendară a lui Mihai Viteazul.
A doua zi de pelerinaj începe în judeţul Vâlcea, la Drăgoeşti, în faţa bisericii în care–spun legendele locului şi unii istorici–a avut loc botezul lui Mihai Viteazul.
După un scurt popas la biserica din Câmpu Mare, judeţul Olt, caravana cu Flacăra Unirii va ajunge la Craiova şi va poposi în faţa statuii lui Mihai Viteazul. Apoi urmează drumul până la Alba Iulia, unde la Poarta a III-a se va derula solemnitatea aducerii Flăcării Unirii, ce va fi întâmpinată de un actor care îl va întruchipa pe Mihai Viteazul, de reprezentanţi ai oficialităţilor locale şi judeţene şi de conducerea Muzeului Unirii.
Miercuri, 18 septembrie, ziua Pelerinajului începe la mormântul lui Mihai Viteazul de la Turda, unde va avea loc un micro-spectacol şi înmânarea de distincţii şi tipărituri celor prezenţi.
Caravana va porni apoi la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr, în judeţul Sibiu, şi va face popas pentru rememorarea victoriei repurtată aici de oastea lui Mihai Viteazul. În drumul spre Aninoasa, delegaţia dâmboviţeană se va opri pentru câteva clipe la Mănăstirea Cozia, la mormântul maicii Teofana, mama lui Mihai Viteazul, cea care îşi are mormântul lângă cel al domnitorului Mircea cel Bătrân.
Pelerinajul Flacăra Unirii se va încheia la Mănăstirea Dealu, în judeţul Dâmboviţa, cu aprinderea de la torţă a unei candele pregătită de Arhiepiscopia Târgoviştei. Traseul însumează peste 1.500 km şi se desfăşoară pe parcursul a 3 zile.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.