Parlamentarii de Ialomiţa ai Uniunii Social Liberale sunt șovăielnici în privinţa subiectului Roşia Montană

14

in gold we trust -foto Ionut Ruscea

foto: Ionut Ruscea

Pasarea deciziei în dezbatere parlamentară i-a găsit nepregătiţi pe demnitarii PSD şi PNL ai judeţului. Contactaţi telefonic, aceştia au exprimat puncte de vedere rezervate faţă de votul pe care îl vor da, referitor la exploatarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Excepţie a făcut deputatul PC Aurelian Ionescu, hotărât să respingă acest proiect de lege. Deputatul PSD Mihai Găină a refuzat un punct de vedere, deși poate că ar fi fost cel mai calificat, ca fost director al Agenţiei Judeţene de Mediu. Cât despre senatorul PSD Ion Toma, nici măcar nu am mai încercat să-i dăm de urmă, în condiţiile în care a lipsit total din peisajul ialomiţean de la alegeri până în prezent. Să-i ascultăm:

audio ROSIA MONTANA

Deputatul Marian Neacşu este pentru dezbaterea parlamentară a proiectului Roşia Montană
Marian Neacşu apreciază că dezbaterea parlamentară pentru Roşia Montană este o premieră utilă şi necesară. Liderul de grup al social democraţilor din Camera Deputaţilor spune că ineditul demersului lui Victora Ponta este constructiv şi poate fi în folosul ambelor tabere, PRO şi CONTRA exploatării de la Roşia Montană:
audio Marian NEACSU
În ceea ce priveşte demonstraţiile din Piaţa Universităţii şi celelalte oraşe mari ale ţării, deputatul Marian Neacşu este de părere că acestea sunt mai mult organizate decât spontane, dar reprezintă o formă de manifestare civică destul de consistentă, de care parlamentarii vor ţine cont.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

EDIT – să le dăm o mână de ajutor:

1150985_561762860552899_1717915985_n

Și dacă sunt în pană de argumente, pot face copy/paste (nu e nicio rușine, s-a demonstrat științific) de pe punctul de vedere al propriului europarlamentar Renate Weber:

“Nu sunt de acord cu proiectul minier de la Roşia Montană. Din 2006, când la nivel public nu exista decât campania publicitară deşănţată a RMGC, m-am pronunţat public şi cu consecvenţă împotriva lui. Pentru mai multe motive. Raţionale şi obiective.

1. E absurd ca o ţară să accepte să renunţe la resursele sale, acceptând ca o companie privată să le exploateze, iar ţara să obţină doar nişte redevenţe de 2% sau de 6%. Un raport firesc ar fi ca statul, adică bugetul public, să obţină 70-80%. Altfel, ce interes ar avea?

2. O exploatare de asemenea anvergură cu cianuri nu mai există nicăieri în Europa şi, dacă nu mă înşel, abia dacă mai e una similară în lume. Ca şi cum România îşi rezolvase toate problemele şi doar cianura mai lipsea să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare. Nici în trecut şi nici în prezent compania minieră RMGC nu m-a convins că va avea forţa financiară, cu atât mai puţin interesul, de a reecologiza zona. E o companie creată strict pentru acest proiect, care va dispărea aşa cum a apărut: peste noapte.

3. Câtă vreme contractul nu este făcut public, pentru că RMGC se opune, nu avem cum să ştim dacă se va exploata doar aurul sau şi alte resurse în care zona este chiar mai bogată.

4. Siturile arheologice din zonă vor fi distruse. Ideea că le putem salva digital e o glumă nereuşită. Incapacitatea noastră de a le valorifica într-un proiect mai amplu, chiar cu o dimensiune turistică, pentru că infrastructura zonei este dezastruoasă şi pentru că nu gândim în termeni de dezvoltare durabilă, nu poate justifica distrugerea.

5. Mirajul locurilor de muncă îl înţeleg, dar este doar atât: un miraj. Crearea, chiar şi a 1.000 de locuri de muncă, doar pentru perioada exploatării (vreo 10 ani, căci după închiderea exploatării va fi doar un imens lac cu cianuri) nu poate justifica distrugerea. Multe din aceste locuri de muncă nici măcar nu vor fi pentru oamenii din zona, căci vor presupune înaltă specializare, ceea ce, local, nu există.

Mai am însă şi câteva argumente, la fel de puternice, chiar dacă ele sunt subiective sau emoţionale.

1. De la început acest proiect a demarat sub semnul manipulării, al discordiei, al înveninării vieţii locuitorilor din zonă. Bătaia de joc a aşa-zişilor investitori a fost năucitoare iar rezultatul a fost o comunitate divizată ireconciliabil.

2. Întreg proiectul s-a desfăşurat până acum cu imense probleme legale, multe legate de conflicte de interese. Nu cred că exista un alt proiect în legătură cu care justiţia din România să fi anulat atât de multe documente. Continuarea lui ar fi o legalizare a ilegalităţilor de până acum.

3. Am fost la Roşia Montană de mai multe ori. În ciuda dificultăţii de a ajunge acolo din cauza unei infrastructuri oribile şi în ciuda sărăciei zonei, ambele întreţinute special de companie de conivenţa cu diferitele autorităţi locale, odată ajuns acolo ţi se taie răsuflarea la vederea unei frumuseţi naturale unice în ţară. Flora zonei este unică în lume tocmai datorită resurselor naturale unice. Priveşti de jur împrejur şi simţi că te sufoci de revoltă la gândul că totul ar putea să devină un uriaş crater, şi nu din cauza unei catastrofe naturale, ci pentru că unii vor să distrugă pentru profitul lor personal imediat, iar noi, ceilalţi, nu ştim sau nu îndrăznim să apărăm ce avem”.

OBLIGATORIU DE VĂZUT:  http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/strict-secret-aurul-romaniei-1.html

 

14 comentarii

 1. Saracii, normal ca sunt sovaielnici. Nu sunt obisnuiti sa nu li se spuna cum sa voteze. A spus-o bine stimatul politician, e o premiera. Si a ajuns in Parlament doar pentru ca Ponta e un las. De la colectia de nulitati din Parlament eu nu astept mare lucru. Sper ca protestele sa continue, frica politicienilor de a-si pierde votantii e singura sansa ca acest proiect sa nu fie aprobat.

 2. Domnii parlamentari ar putea sa mai lase Click-ul si Libertatea si sa citeasca presa. E groasa rau daca pana si Cotidianul si Catavencii au inceput sa injure USL-ul. De la Jurnalul nu am ce sa cer, ei ignora complet subiectul si scriu despre festivalul George Enescu si cel mai mare monstru marin.
  Iar mistoul la care e supus bietul Ponta pe Facebook este crunt.

 3. S-o lase şi s-o ţină aşa în proiecte, dezbateri şi proteste….şi peste vreo cinci ani referendum.Nu realizaţi avantajele?Iese un decident şi zice de bine de RMGG..pac le cresc acţiunile pe bursă şi rmgcul… hop sare cu banul pe publicitate la presă..şi noi ţop.ţop în piaţă….scuipăm în palme să-ndreptăm flocul ca piticu’ făr’ de treabă))Să ne ferească Dumnezeu să se supună la vot în parlament….or să-i cumpere RMGCul pe parlamentari…ca pe vite-n târg….şi sunt sigur că neagra de la DNA n-o să-i alerge cu procurorii… pe parlamentari ca p tărani,c-au fost la vot şi-au votata pentru exploatare.Nici cu referendum nu e bine…dacă se uneşte Dragnea cu organizarea şi Videanu cu tehnica….iese referendum valid cu 99% prezenţă şi vot pt da 110%)))

 4. Ei sunt alesii nostri – niste lasi care nu sunt capabili sa judece cu propria lor minte daca e bine sau nu sa extragi aurul tarii , sa-l dai unei firme straine care ne va lasa in urma doar cianura si ceva bani pe care si-i vor imparti cei care au aprobat proiectul . Ipocriti mizerabili ! Mai bine ar dezvolta altceva in zona – turism , fabrici de mobila, etc. Sa mai lasam ceva si copiilor si nepotilor nostri din tara asta ! D-na care tricota cioarapi in reclama e cazata in hoteluri scumpe si rade de prostimea care a crezut-o! Spun un NU hotarat inceperii exploatarii de la Rosia Montana !!!!!!

 5. Şi io zic Nu…dar n-o să-mi iau bicicleta să merg în piaţă să aibe de cin să râdă ăştia pe la televizor))Sunt de acord însă să ne şi omorâm cu cotropitorii şi hoţii dacă mai continuă cu manipularea. Dacă toată afacerea face 10mld de dolari,iar pământul ne aparţine….investiţia iniţială nu depăşeşte 500mil de dolari..de ce nu se împrumută statul coabitacilor Ponta şi Băsescu şi să exploatăm noi bogăţia cu toate cianurile şi profitul?Pentru că nu vor străinii şi organismele financiare internaţionale să..pape şi gura noastră…ei vor doar gura lor.. beep…la spurcaţii ăştia transnaţionali din ue şi de peste tot))Bineee,ştiu…statul e prost administrator..bla.bla.bla….tunci să se ducă politicienii ce administrează statul în beep a noastră..

 6. Cred că mikuţu-i ocupat cu câinii—I-a zis tacsu Băse să infieze tot ce pot pînă trece eutanasierea …şi după nebunie să le dea drumul iar ..pe la europarlamentare sau prezidenţiale))) Gata,mor de rîs…ajunge pt ziua asta,m-am antrenat destul))

 7. Leprele usl au hotarat in guvernul mamii lor de hoti, mincinosi, prosti, ca exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana poate sa inceapa. Nu inteleg de ce ii bagati in seama pe parlamentarii usl de Ialomita, chiar va asteptati sa nu ramana consecveni cu hotia si minciunile de la alegerile din 2012 si pana acum? Mai ales ca daca se ajunge la vot in Parlament, acesta o sa fie secret! Guvernul Boc s-a opus, guvernul plagiatorului, cel mai murdar pe care l-a avut RO, ne distruge tara. In rest, numai un tampit ca acest ,,danut” poate sa se exprime in acest spatiu public, chiar daca este virtual, in halul asta, ce-i dovesteste- a cata oara- dementa!

 8. Ati vazut dezbaterea Antena 3 despre Rosia Montana? Sigur? Ati fost atenti-atenti? Ei bine, daca ati fost, probabil ati observat ceva ciudat. In timp ce se discuta in studiou, in plan secund, se dadeau imagini cu protestatarii. Ciudat, asa cum am spus, predomina o culoare. Portocaliu. Imaginile erau prelucrate astfel incat toti protestatarii pareau imbracati in portocaliu. In culoarea “detestatului” Basescu si a “detestatului PDL”. Li s-or fi stricat aparatele saracilor oameni ai lui Dan Voiculescu. Culmea, doar in portocaliu. Sau e vorba de manipulare, ca sa dea impresia oamenilor, in subconstient, ca sunt protestatarii lui Basescu.
  Blocajul mediatic din primele zile ale protestelor, cand cele doua posturi pur si simplu au ignorat mii de oameni iesiti pe strazile Romaniei, in conditiile in care dadeau Breaking News in 2012, chiar si pentru 50 de oameni, le-a amintit multor oameni de anii ’90. Sau chiar de anii ’80.

  Mai apoi, tactica a fost schimbata. Inteligent, mai ales la Antena 3, maestra manipularii si propagandei, care a contraatacat in a treia zi, cu o dezbatere facuta pentru “a-i bate la fundul gol” pe opozantii proiectului. Argumentele pro-Rosia Montana erau sentimentale, penetrante, spuse de oameni relativ simpli, precum doamna Lungu, prototipul romanului obisnuit, care lupta sa puna mancare pe masa copiilor. Seful RMCG dadea si el o impresie de om care stie ce spune, pentru a completa tabloul. De partea cealalta, bine alesi, erau Remus Cernea si presedintele Asociatiei Culturale Rosia Montana, Ioan Piso, care, in ciuda bunelor intentii, pareau elitisti si neadaptati contextului, comparativ cu ceilalti. Plus ca moderatorul, plus marii, dar marii rau de tot, jurnalisti Adrian Ursu si Mugur Ciuvica, trageau cat puteau cu cei pro-Rosia Montana. Ca sa faca dezbaterea si mai “corecta”, au bagat o reclama cu un sindicalist care era pro-Rosia Montana. De vreo 10 ori.

  Ingroparea discutiei despre Rosia Montana a fost apoi totala la Antena 3 si Romania TV, odata cu scandalul privind cainii ucigasi. N-au mai dat aproape nimic! Si-au concentrat, feroce, tirul pe asta sau pe alte subiecte pentru a face lumea sa se uite in alta parte. Bingo! Si asta nu a ramas neobservat. In presa internationala, media din Romania este blamata din cauza atitudinii televiziunilor fata de protestele fata de exploatarea de la Rosia Montana.

  Urmariti la CNN despre protestele pentru Rosia Montana, inclusiv tu, dementule ,,danut”!

 9. La demenţă cred că v-am dus io pe toţi postacii pdlişti,măi mike))) Dacă se votează-n parlament ceva la secret..NU-I OPREŞTE NIMENI PE PDLIŞTI SĂ IASĂ DIN SALĂ….SĂ NU PARTICIPE LA VOT!! Aşa că du-te-n bip măi mike cu vrăjelile marca Videanu!!! Ce dracu eşti prost aşa,mikuţule….nu înţelegi că pe net nu mai prosteşti lumea?))) Dacă vine tanti Nuţi goalâ–doar c-o frunză pe clitoris…poate găseşti câteva mii de onanişti să pună botu’…la frunză,nu la vrăjeală cu propagandistul mike))

 10. Ati vandut PETROM, ati instrainat combinatele siderurgice catre rusii de la Mechtel si Vimetco, ati aruncat cu miliarde de euro catre Bechtel, ati vandut (,,privatizat”) toata economia RO, inclusiv agricultura catre ioan niculaie-sponsor psd, culita tarata-parlamnetar psd, s.a.m.d. iar acum nu mai stiti decat sa va comportati ca ultimii bosimani! Lepre usl, chiar credeti ca oamenii n-au inteles cu cine au de-a face? USL-asi = mincinosi, hoti, prosti! Tradatori de neam si tara, cu cianurile voastre pe care le vreti la Rosia Montana, cu cainii care omoara copiii romani, cu asocierea de tip mafiot pe care o reprezinta ponta-antonescu-voiculescu!!!

 11. Daaa au înţeles oamenii,văd că în toată ţara se scandează jos USL….şi Băsecu iartă-ne ..Noi te iubim nu te mai muim…şi Băse şi cu Leana să conducă Ţara))ţi-ai dracului de băsisti hoţi,nici mişcarea populară nu mai puneţi pe roate …că fug toţi de Băsescu ca de dracu..toţi afaceriştii şi securiştii au zis paa băi Satană cu mişcare populară,până şi ţîganii v-au lăsat baltă şi-au râs de paraşuta prezidenţiabilă Nuţica cordacea de bugete))

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.