Paros Radu le-a pus pielea-n băţ şoferilor de la ambulanţă

7

Managerul serviciului judeţean de prim ajutor a normat la sânge fiecare cursă şi le-a imputat ambulanţierilor consumul de motorină rezultat peste calculul făcut. În timp ce şoferii reclamă că sunt persecutaţi, pentru că nu li se mai dă voie să intre cu maşinile personale în curtea Ambulanţei şi nici să mai facă schimb de ture, Paros Radu susţine că doi litri de motorină pot face diferenţa între viaţă şi moarte, iar economia la combustibil este vitală.
Pentru medierea situaţiei, vineri seară a fost invitat la Slobozia preşedintele federaţiei naţional – sindicale AMBULANŢA.
Discuţiile ambulanţierilor din Ialomiţa cu şeful de sindicat s-au desfăşurat vineri seară în sala de şedinţe a Direcţiei de Sănătate Publică, într-o întâlnire la care presa nu a fost acceptată în sală. Nemulţumirile ambulanţierilor au pornit de la măsurile de micşorare a consumului de combustibil şi au culminat cu imputarea la plată a unor cantităţi de până la 50 de litri de motorină. ,,Nu e normal! E abuzivă chestia asta pe care a făcut-o domnul manager. Luna asta am lucrat 6 inşi pe maşină şi până acum avem de plătit 300 de litri. Vrea să facă economie pe buzunarul nostru. Atâta timp cât RAR-ul mi-a dat un consum, de 12,5 sau 14, chiar 17, consumul creşte în funcţie de urgenţă“, spune unul dintre şoferii cu state vechi la salvare.
În calitate de manager al Serviciului judeţean de Ambulanţă, Paros Radu apreciază că autosanitarele sunt prost exploatate şi de aici rezultă un consum mai mare de motorină:  “Trebuie să respect anumite directive care ne sunt trasate şi trebuie să vedem întradevăr consumul real al ambulanţelor. Poate că este adevărat ce reclamă unii ambulanţieri, pentru că nu toţi nu se încadrează în consum, dar curios că în consumul vechi se încadrează la fix. Comisia a stabilit un consum, vom vedea dacă ne încadrăm şi de ce nu ne încadram. Trebuie să facem şi noi o economie, pentru că nu sunt bani, ori fiecare litru de motorină în plus înseamnă o viaţă, două vieţi, salvate, pentru că dacă ai carburant te deplasezi, dacă nu, asta-i viaţa“, răspune Paros Radu la acuzaţiile ambulanţierilor.
Dincolo de declaraţii, există suspiciunea că o parte din combustibil se subtilizează. Preşedintele de sindicat, Gheorghe Chiş, apreciază că neînţelegerile de la Ialomiţa sunt lucruri mărunte, rezultate mai mult din orgolii. În ceea ce priveşte consumul de motorină, acesta va fi reglementat printr-un ordin de ministru. Deocamdată este calculat un minim şi un maxim, iar ambulanţierii din Ialomiţa se încadrează în majoritate la cel maxim. “Aceste maşini au o putere a motorului mare, care în câteva secunde trebuie să atingă 80 km/oră. E normal să aibă un consum mai mare. Domnul manager a făcut o comisie ad hoc din partea instituţiei, asistentul şef, directorul tehnic şi încă o persoană şi au făcut dânşii litrometrarea şi cronometrarea. Nu este normal să nu ia în serios un consum dat de autoritatea naţională, iar oamenilor să li se impute la plată“, spune preşedintele de sindicat.
De neînţeles este atitudinea şefei de sindicat a ambulanţierilor din judeţ. Simona Nicolescu şi câţiva dintre şoferii mai tineri s-au opus accesului presei în sală, comportându-se ca şi când ar avea ceva de ascuns. La aceasta se adaugă atitudinea zeflemistă a unora dintre ambulanţierii care se tot plimbau din sala de şedinţe în curtea spitalului, iar la întoarcere lăsau în urma lor un damf de băutură.
Dincolo de impresiile personale, una dintre certitudini este că în Ialomiţa ambulanţele consumă lunar motorină în valoare de un miliard de lei vechi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

7 comentarii

 1. sa va fie rusine ca dezinformati opinia publica cu faptul ca unii dintre ambulantieri duhuiau a bautura. cea mai mare parte dintre ei se perindau “zeflemisti” ca sa mearga la solicitare si apoi veneau inapoi la sedinta, iar altii erau pur si simplu scarbiti de minciunile pe care le indruga managerul mergeau la o tigara afara. nu sunteti obiectivi in ceea ce privesc problemele din serviciul de ambulanta. le ascultati doar pe cele ale sefului care nu se stie al cui e : al ambulantei sau al dumneavoastra

 2. buna seara
  in primul rand va rog daca faceti afirmatii despre ambulantieri sa le si probati, deoarece dumneavoastra nu sunteti in masura a aprecia alcoolemia doar din “damful pe care il lasau in urma”.
  in al doilea rand asa cum s-a spus si in cadrul sedintei s-au incalcat unele legi ale statului roman, dar nu este nici o problema deoarece este ceva obisnuit ca cei de la putere sa le incalce voit. una dintre ele este aceea care spune clar ca organul abilitat pentru a face un consum in Romania este RAR Bucuresti si exista hartii care dovedesc ceea ce va spun. o comisie formata adhoc nu este legala si daca binevoiti a ma contacta va voi oferi detalii despre cum au fost facute aceste consumuri si de ce oamenii sunt nemultumiti. multumesc pentru intelegere.
  ps
  oamenii nu au fost suparati de prezenta presei, nu au nimic de ascuns insa nu sunt obisnuiti ca problemele pe care le au sa le discute in public.

 3. Domnilor ambulantieri, solutii tehnice pentru a evita furtul de motorina sunt multe.
  Ca mai clasica este contuarul montat pe teava de alimentare a motorului. Care este probabil singura varianta care ofera siguranta 100%
  Dar cata vreme dumenavoastra nu veniti cu solutii inseamna ca va convine sa situatia.
  Aceeasi situatie este si la Politie, ISU, Jandarmi, institutii publice, firma particuloare.
  Romanul face ce face si fura din rezervor.
  Cata vreme nu se vor instala contoare omologate care sa masoare cat trece din rezervor in motor nu rezolvati nimic.
  Consumul pe hartie difera de la masina la masina, de la o viteza la alta, de la o incarcare la alta.
  Este posibil ca 2 masini identice, in conditii identice sa nu aiba aceelas consum.

 4. CONTORUL PE CONDUCTA DE ALIMENTARE NU ESTE BUN CA DACA IL MONTEZI SI VREI SA FURI MOTORINA ESTE FOARTE SIMPLU SCOTI FURTUNUL DE RETUR SI IL BAGI INTRUN BIDON SI IN 20 DE KM. ILUMPLI(20de litri) SI CONSUMUL E CEL CU 20 DE LITRI FURATI. CEL MAI BUN SISTEM ESTE CEL CU CONSUM DIRECT CU CONSUMUL MASURAT PE FIECARE INJECTOR

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.