S-a deschis sezonul spargerilor de locuinţe

2

Locuitorii judeţului sunt atenţionaţi că în Ialomiţa acţionează mai multe grupări de hoţi care fură din case şi apartamente.
În ultima perioadă au fost înregistrate mai multe furturi de bani din locuinţe, comise prin distragerea atenţiei părţilor vătămate. Fenomenul a luat amploare în judeţele limitrofe, iar în Ialomiţa a debutat la Feteşti şi comunele arondate unde au fost înregistrate 3 fapte de furt prin înşelăciune, în două cazuri reuşindu-se identificarea a două grupuri de autori.
Alte 3 cazuri au fost înregistrate în zona Ţăndărei, iar în două dintre situaţii suspecţii au fost identificaţi şi s-a reuşit recuperarea în totalitate a prejudiciului.
Hoţii îşi aleg victimele, în special din rândul persoanelor vârstnice sau a celor despre care află că deţin în locuinţe sume mai mari de bani.
Sub pretextul cumpărării de obiecte sau deşeuri contra unor sume avantajoase, aceştia se prezintă la locuinţele victimelor şi profitând de dorinţa acestora de a se debarasa de obiecte inutile din gospodărie, stabilesc vânzarea pe loc a respectivelor bunuri, de exemplu aparatură electrocasnică veche sau defectă, peturi, deşeuri de fier. Au fost şi cazuri în care pretextul
abordării victimelor a fost cumpărarea de băuturi alcoolice produse în gospodărie, păsări sau animale domestice, cereale, schimbarea de valută sau schimbarea buteliilor.
Pentru plata acestor bunuri autorii oferă bancnote în cupiură mare, de regulă fiind folosite cele de 200 sau 500 lei, determinând astfel victimele să se deplaseze în locuinţă şi să aducă restul, moment în care hoţii observă camerele sau locurile unde sunt păstrate sumele de bani.
După primirea restului, cel puţin unul dintre autori distrage atenţia victimei prin angrenarea acesteia în activitatea de predare, adunare sau transport a bunurilor care au făcut obiectul tranzacţiei, ori solicită însoţirea la toaletă sau vizualizarea unor alte bunuri aflate în locaţii care presupun pierderea de către victimă a contactului vizual cu intrarea în locuinţă, perioadă de timp în care o altă persoană din grup pătrunde în locuinţă şi sustrage sumele de bani şi valorile identificate anterior.
După sustragerea sumelor de bani sau a valorilor, autorii părăsesc locuinţele invocând diferite cazuri urgente sau promiţând revenirea la o dată ulterioară pentru preluarea unor bunuri mai voluminoase ce au făcut obiectul tranzacţiilor, furtul valorilor fiind sesizate abia mai târziu de către victime.
Autorii acţionează de obicei în grupuri formate din 3-5 persoane, nu sunt cunoscuţi în zonele în care îşi desfăşoară activitatea infracţională, folosesc auto înmatriculate în străinătate, care de obicei sunt deţinute pentru perioade scurte de timp, iar pentru mai multă credibilitate sunt folosite femei, unele dintre ele cu semne vizibile de graviditate, create în mod artificial.
Poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu se lase angrenaţi în discuţii cu persoanele care se prezintă la locuinţele lor şi sub pretextul unor operaţiuni comerciale profitabile sau al unor aşa-zise chilipiruri, le propun vânzarea sau cumpărarea de bunuri sau deşeuri, schimbarea de valută, ori alte activităţi care de regulă nu se desfăşoară ambulant.
În cazul în care acceptă totuşi pătrunderea unor astfel de persoane în locuinţă, să ceară sprijinul unor vecini pentru supravegherea indivizilor, să nu arate sau să ofere indicii despre locurile în care îşi păstrează banii sau valorile, şi să sesizeze organele de poliţie, telefonic, despre prezenţa unor persoane suspecte, care sub diferite pretexte solicită accesul în locuinţă sau gospodărie.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

2 comentarii

  1. in orasul fierbintii, s-au realizat spargeri toata primavara, vara si toamna, strada cu strada, casa cu casa in moduri repetate. fie de comunitatea locala, fie de tigani proveniti posibil din sinesti, afumati si barbulesti, nu detin date concrete (folosesc termenul de “tigan” care descrie etnia ce se impune statistic in randul etniilor in aceste cazuri, si deci nu folosesc termenul in mod discriminatoriu).

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.