Școala ca o casă

0

Migraţia forţei de muncă obligă instituţiile de învăţământ să preia şi din rolul părinţilor plecaţi în străinătate. Şcoala acoperă însă doar parţial timpul pe care copiii ar trebui să-l petreacă împreună cu familia, iar greul este dus de bunicii în grija cărora au fost lăsaţi. Printre cazurile de eşec înregistrate în rândurile minorilor ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate există şi situaţii de reuşită şcolară, acolo poate unde cadrele didactice se aşteaptă mai puţin.
Radio Campus vă invită să ascultaţi un reportaj despre împlinirea profesională a unor adulţi a căror misiune este să răspundă de educaţia şcolară şi bucuria unei bunici care de doi ani este mamă, tată şi prietenă pentru nepoţii rămaşi în grija ei:
audio SCOALA CA O CASA
La momentul plecării părinţilor în Italia, Andreea şi Răzvan au fost aduşi de la Şcoala 126 din Bucureşti la bunica din Slobozia. Aici au fost înscrişi la Şcoala 3 şi au depăşit toate barierele de adaptare cu ajutorul cadrelor didactice şi a determinării bunicii de a face din ei oameni. Acum, toţi se pregătesc să plece în Italia, unde se va reîntregi familia.
Chiar dacă nu arată a mamaie, Rodica Gheorghe îşi dojeneşte nepoţii ca pe propriii pui. Fără sprijinul doamnelor învăţătoare şi dirigintă, spune însă că efortul ei ar fi fost mai puţin răsplătit.
Andreea, acum la finalul clasei a III a C, este unul dintre copiii speciali, care necesită ajutor permanent.
Răzvan, elev în clasa a VII a C s-a îndrăgostit la Şcola 3 de matematică şi istorie, materiile la care a performat. Vârsta adolescenţei îl face însă extrem de ruşinos, motiv pentru care refuză să vorbească public, dar ne-a mărturisit respectul pe care îl poartă profesorilor şi admiraţia pe care o are faţă de doamna profesoară de istorie, Mihaela Dima.
Mamaia copiilor spune că integrarea lor se datorează în egală măsură programelor pe care şcoala le-a desfăşurat cu elevii ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate.
Rezultatele frumoase ale copiilor rămân mulţumirea deplină a părinţilor, şi pentru obţinerea acestora nu merită precupeţit nici un efort.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.