Tradiţii aromâne de lăsata secului

0

Un grup de aromâni a sărbătorit Lăsata Secului la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, cu plăcinte şi mâncăruri tradiţionale, atelier de mărţişoare şi un program artistic dedicat zilei femeii.
Generaţiile câtorva familii din Slobozia s-au adunat sâmbătă la Muzeul Agriculturii, pentru a reînvia public obiceiurile care preced postul dinaintea celei mai Mari Sărbători Creştine.
Maria Hertu şi Alexandra Gudu au 10 ani şi sunt două dintre solistele grupului artistic coordonat de Nelu Peanci. Fetele poartă cu graţie şi drag portul armânesc şi îşi reamintesc tradiţia picurarului, păstorul care îi ademeneşte cu alviţă.
Gazdă a întâlnirii, directorul Muzeului Naţional al Agriculturii, Răzvan Ciucă, a mărturisit oaspeţilor descendenţa pe care o are din neamul de armâni, bunicul său întemeind prima colonie de aromâni din Craiova.
La sărbătoarea de Lăsata Secului au participat şi invitaţi de la Bucureşti. Toată suflarea prezentă s-a emoţionat la cântecele şi poeziile rostite în armâneşte. Printre bunătăţile degustate s-au numărat plăcintele cu brânză şi spanac.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.