Un bebeluş a murit luni seară în liftul spitalului judeţean din Slobozia

1

spitalFetiţa de patru luni a fost adusă cu ambulanţa la spital şi trimisă din Unitatea de Primiri Urgenţe în secţia de pediatrie, iar în lift copilul a intrat in stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, bebeluşul nu a mai putut fi salvat şi părinţii acuză personalul medical că au întârziat acordarea primului ajutor:

Audio bebe 1

Specialiştii spun că, în situaţii de urgenţă, la bebeluşi fiecare secundă este vitală pentru salvarea vieţii şi, poate, fetiţa ar fi trăit dacă ar fi primit primul ajutor de cum a ajuns la UPU sau chiar din Ambulanţă.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă spune că bebeluşul NU a primit ajutor în Unitatea de Primiri Urgenţe şi a fost trimis în secţia de pediatrie  pentru că acolo este toată aparatura pentru terapie intensivă.

Audio bebe 2

Medicul legist a stabilit că decesul fetiţei de  4 luni a fost cauzat de o pneumonie hemoragică. Pe lângă această cauză medicală există şi una de sistem care constă în lipsa urgentiştilor pediatri din Unitatea de Primiri Urgenţe. În opinia mai multor cadre medicale din spitalul judeţean aceasta este o scuză pentru că, în conformitate cu specializarea pe care o are, orice medic care lucrează în UPU trebuie să acorde primul ajutor calificat de urgenţă oricărui pacient, indiferent de vârsta. 

UPDATE:

În cazul bebeluşului care a decedat în liftul spitalului judeţean de urgenţe a fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă.

Procedura este una standard şi presupune o cercetare de rutină a cauzelor şi circumstanţelor în care a murit fetiţa, precizează procurorul Virginica Buzoianu.

Audio ancheta 1

Până acum părinţii micuţei nu au depus o plângere la Poliţie sau la Parchet ci doar au solicitat aprobarea pentru efectuarea expertizei medico legale, astfel încât să poată lua copilul de la Morgă şi să-l înmormânteze.

Audio ancheta 2 – Inspectorul de poliţie Daniela Salaoru.

Pentru cei care au avut responsabilităţi în tratarea micuţei paciente, diagnosticul de pneumonie hemoragică este acoperitor în sensul că boala evoluează galopant şi fără simptome, iar decesul ar fi putut interveni în orice moment: acasă, în ambulanţă sau la spital, cum s-a şi întâmplat. Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Liliana Ghiţă, precizează că pe parcursul transportului de acasă la spital, copilul a fost stabilizat.

Audio ancheta 3

La câteva minute de la predarea pacientului de către Ambulanţă, copilul a intrat în stop cardio respirator, iar o jumătate de oră mai târziu a fost declarat decesul. Diagnosticul de pneumonie hemoragică este pe cât de grav pe atât de rar şi s-ar fi putut trata numai într-un spital de specialitate din Bucureşti unde există aparatură adecvată acestor cazuri.

Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.