Unelte de treierat la Muzeul Agriculturii

1

gigi petre la muzeu

foto: Ștefan Olteanu

Muzeul Agriculturii din Slobozia invită ialomiţenii la cea mai nouă expoziţie a uneltelor de treierat, secerat şi vânturat din istoria ţăranului român.
Maşinile şi uneltele stau, în vremuri moderne, drept mărturie a ocupaţiei românilor din timpuri vechi şi reconstituie perioada de dezvoltare de la coasă la maşini şi batoze. În tradiţia autohtonă aratul şi seceratul reprezintă momente marcante ale muncilor câmpului, iar pentru reuşita lor erau invocate o serie de ritualuri, păstrate până în prezent.
Expoziţia de unelte de treierat, secerat şi vânturat se poate vizita gratuit în fiecare zi de marţi până vineri între orele 9 şi 17, iar sâmbăta şi duminica de la 8 la 16.
Alexandra Alexe, www.radiocampus.ro

1 comentariu

  1. ”Mătănii” – ăsta-i cuvântul pe care-l căutaţi. Vă explic mai încolo de ce.

    Economia românească, de tip Gherghina, îşi are ţinta, în continuare, în ea însăşi: să se pupe cifrele. Dacă nu intră bani la Buget (şi nu intră), guvernanţii meremetisesc bilanţul cu taxe noi. Aţi văzut cum începe Scrisoarea de intenţie cu FMI (aia care anunţă încă un ţunami fiscal)? Ca imnul cercetaşilor: ”Creşterea economică a căpătat avânt la începutul anului 2013, înregistrându-se o creştere a PIB-ului real de 0,6%” . Uau! Creşterea economică prognozată pentru anul în curs (câte cuvinte ştiu! chiţăi macroeconomic mai bine ca ministrul Finanţelor)… Reiau. Creşterea economică pentru anul în curs se bazează pe acatistele din Protocolul cu Patriarhia: dă, Doamne, să plouă.
    Presedintele Basescu îi cere guvernului Ponta… viziune. (Poate fisiune; n-am auzit bine, era muzica dată la maximum). Viziune! Vrăjeală ieftină între două tururi de scrutin, caterincă doctă USL, bună de îmbrobodit creditorii internaţionali. Şi cui îi arde de viziune, când sunt atâtea succese de repurtat: a fost Oltchimul, e CFR Marfă, azi-mâine iese gazul dintre şisturi şi va trebui să ne pregătim fiecare paiul, să înţepăm conducta, să sorbim şi noi tacticos din independenţa energetică. Eu vă dau pâine, ne-a bătut obrazul Ponta. Şi nici aşa nu-i bine, tot nu suntem satisfăcuţi. Ar fi fost mai bine să zică ”eu vă dau viziune”? Cu ce-o mâncam?

    S-a aripat preşedintele că şi-a permis primul ministru să-şi ia un binemeritat concediu de pe televizor. După ce a făcut atâtea pentru poporul român, are dreptul să facă o faptă bună şi pentru bona thailandeză. Dacă tot am căpătat avânt – cum zice la Scrisoare – ar trebui să avem bunul simţ de-a mai bate nişte extra-mătănii, să se coacă rapiţa. Dupa care la lucru, cu uneltele de la Muzeul Agriculturii!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.