Binecuvantat este cele ce vine intru numele Domnului – interviu cu parintele Bogdan Ionut Stancu, noul protopop de Urziceni

1

Reporter: PC Parinte Bogdan, de la ce parohie veniti ?
Parintele Bogdan: In ziua Pogorarii Sfantului Duh a anului 2005 (19 iunie) am fost hirotonit pe seama Parohiei Sfantul Nicolae din micul sat Bitina, Comuna Movilita.
R: Ce ati reusit sa infaptuiti acolo in toti acesti ani?
Parintele Bogdan: Pe langa multe actiuni social-umanitare in randul credinciosilor, asa dupa cum o cer timpurile de azi, am restaurat complet biserica. In urma slujbei de resfintire am fost hirotesit sachelar.
R : Prin ceea ce ati infaptuit acolo si prin faptul ca de la sfantul ei altar a fost ridicat un protopop, biserica de la Bitina va ramane in constiinta noastra si in istoria Protoieriei Urziceni mult timp de acum inainte. Venirea Sfintiei Voastre de la aceasta mica parohie eu as compara-o cu aducerea ca staret de la oi a parintelui Ilie Cleopa. Cum comentati?
Parintele Bogdan: Intr-adevar. De la inceputul anului 2009 am fost chemat de PS Parintele nostru Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, pentru a sluji in misiunea de protopop la Urziceni. Stiu istoria la care faceti referire. La vremea aceea putini erau cei care intelegeau rostul punerii ca staret, a “prostului de la oi”, parintele Cleopa. Numai dupa ce parintele a luat cuvantul pentru doua ore, purtandu-i prin Biblie, Sfintii Parinti, Sfanta traditie, Codul Penal si altele, si-au dat seama toti ca el era cel mai in masura sa fie ridicat la vrednicia staretiei. Pastrand proportiile, tin sa subliniez ca m-am straduit sa-mi insusesc cat mai multe cunostinte teologice. Intre 2003- 2005 am participat la cursurile de master de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Bucuresti, in cadrul sectiei “Pastoratie si viata liturgica”. Am absolvit cu lucrarea de disertatie intitulata “Catehizarea Copiilor in Biserica Ortodoxa Romana. Implicatii actuale”, sub indrumarea P:C: Pr. Prof. Dr. Vasile Gordon. In perioada 1999- 2003 urmasem cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa Bucuresti, sectia Pastorala. Teza de licenta s-a numit “Predica apostolica – izvor al predicii crestine” si am sustinut-o sub indrumarea P.C.Pr. Vasile Gordon. Inainte de acestea trecusem prin Seminarul Teologic Bucuresti (intre 1994- 1999) si Scoala Generala Nr. 4 Bucuresti ( intre 1986- 1994). Inainte de a fi preot am lucrat la revista ” Chemarea Credintei”.
R: Sunteti foarte tanar, parinte!
Parintele Bogdan: M-am nascut la 12 august 1979, primul copil al familiei Marin si Livica Stancu.
R: Cum ati descoperit tezaurul invataturii crestine ortodoxe?
Parintele Bogdan: Prin bunica de la Oltenita, de la tara. In fiecare Duminica si sarbatoare ma lua cu dansa la Sfanta Biserica. Ma aseza la strana alaturi de alti copii.
R: Bunica v-a invatat sa va rugati?
Parintele Bogdan: Dansa si nea Nicolae, dascalul de la strana. Era bland cu toti si imi dadea sa citesc cate un psalm sau cate o rugaciune. Prin el ma ocrotea si ma indruma insusi Sfantul Nicolae, Ocrotitorul de mai tarziu al bisericii de la Bitina.
R: Enoriasii intelegeau viata Sfantului Nicolae?
Parintele Bogdan: Le-o aminteam mereu si le mai adaugam “Haideti sa facem si noi cutare si cutare lucru la biserica de dragul lui Mos Nicolae”. De altfel, la Catedrala Urziceni, unde sunt si paroh, Sfantul imi este in continuare alaturi, pictat in partea stanga a catapetesmei.
R: Vorbiti-ne , va rog, de mama dumneavoastra.
Parintele Bogdan: Cand a venit vremea sa merg la un liceu si am optat pentru seminar, tata a stat un pic pe ganduri, socotind ca nu are cine sa ne calauzeasca pe acest drum duhovnicesc. Mama m-a incurajat: “Daca ii va fi lui – a spus dansa – de la Dumnezeu sa se faca popa, asa o sa fie”. Clipa de clipa, alaturi de mine, mama este icoana ce o port in suflet neincetat. Sacrificiul si jertfa au caracterizat-o in toti acesti ani in care m-a crescut, m-a educat si m-a sprijinit.
R: Informand cititorii ca ati fost investit oficial duminica 22 februarie, va multumesc pentru interviul acordat si va salutam crestineste: “Binecuvantat este cel ce vine intru numele Domnului. Amin”.
 
Pr. Adrian Scarlatescu 

1 comentariu

  1. Protejati niste oameni de cea mai joasa speta ! Un preot care FURA de cum nu se vede in alta parte – si s-a tot dovedit acest lucru ! Il ignorati in continuare !

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.