Toti suntem egali in fata legii, reiese clar din Constitutie. Da, dar, spune omul de pe strada, care, in democratie fiind, se bucura de libertatea de exprimare, unii beneficiaza de imunitate si imunitatea, fie ea si limitata, creeaza unele avantaje, ceea ce face ca egalitatea sa nu mai fie chiar egalitate. Asa ar parea sa fie. Numai ca, dincolo de drepturi si libertati garantate de legea fundamentala, in orice societate, de oriunde si de cand se stie, functioneaza si niste ierarhii.
Imunitatea conferita de Constitutie Presedintelui tarii, parlamentarilor, ministrilor – nu trebuie privita ca un privilegiu, ci ca o masura de prevedere menita sa asigure acestor reprezentanti ai puterii o anume protectie in fata rautatilor de tot felul sau razbunarilor ce ne macina viata de zi cu zi. Altfel spus, sa-i protejeze cat de cat de unele chemari in fata instantelor de judecata pentru orice fleac. Daca, desigur, nu este vorba de fapte penale grave, de situatii flagrante, in fata carora imunitatea dispare. Dar pentru anularea acesteia e nevoie de indeplinirea unor proceduri, de un anume protocol. Proceduri ce tin de insasi demnitatea legii fundamentale. Care, decretand ca nimeni nu este mai presus de lege, lasa larga respiratie si preumptiei de nevinovatie.
Prin urmare, celui chemat in judecata trebuie sa i se probeze vinovatia, nu sa i se ceara sa-si demonstreze nevinovatia prin aceasta chemare. Subliniere valabila pentru toti muritorii de rand, indiferent ca se bucura sau nu de imunitatea de care discutam.
Revenind la proceduri, cererea DNA privind solutionarea „Cazului Nastase” este o cerere fireasca. Ca este sau nu hartuire politica nu e cazul sa ne pronuntam noi care nici nu stim ce cuprinde acel dosar. Cert este ca reaparitia dosarului si pe masa noului Parlament, fara nici o modificare, dupa cum se spune, acum, la inceput de legislatura, in anul alegerilor prezidentiale si in preajma sosirii celor care ne monitorizeaza Justitia de la CE, poarta cu sine totusi niste semne ca s-ar urmari ceva. Sau altceva… Ceva care nu poate viza oricum Justitia, pentru ca, la urma-urmei, Justitia nu are de rezolvat nunmai un caz de coruptie – daca e cu adevarat vorba de asa ceva –, intrucat coruptia in tara asta nu s-a oprit si nici nu se poate opri la niste… termopane. Si, deschizand termopanele, dam afara coruptia din tara… Sa fim seriosi!
Cum se stie, Adrian Nastase a tramsmis colegilor parlamentari mesajul de a-si da votul lor pentru trimiterea dosarului respectiv in instanta, mesaj dezvoltat, dealtfel, si pe blogul domniei sale. Sa vedem ce se va intampla si dupa aceea. Ca doar nu se va aseza tacerea, cum s-a mai asezat, de fapt, dupa atatea si atatea (alte) spectacole mediatice si cinematografice de acest fel…
Nu sunt fan Adrian Nastase, exprim, pur si simplu, o curiozitate. Ca sa nu spun ca traiesc o mare nedumerire si chiar o reala ingrijorare vazand cele ce se intampla in jur. Vazand Justitia prinsa in mrejele politicii, vazand magistrati mai infierati decat infractorii insisi…
Ion ALECU