Premierul ne lamureste

0

Cuvintele politicienilor si, mai ales, ale celor care se afla la putere nu sunt (si nici nu ar trebui sa fie) simple vorbe, ele constituindu-se in mesaje oficiale asupra celor ce se petrec in jurul nostru ori a celor ce urmeaza sau se intrezaresc a se petrece, declansand actiuni, dar si stari de spirit pe masura mesajului respectiv si, desigur, a receptarii acelui mesaj. 

Iata, am in fata un mesaj rostit de premierul Emil Boc si unul, transmis din Croatia, apartinand presedintelui Traian Basescu. 

Il reproduc mai intai pe al presedintelui. De fapt, e vorba de un dublu mesaj si el suna asa: “Nu am stat grozav in primele trei luni, intrucat Ministerul Finantelor a imprumutat foarte multi bani de pe piata ca sa poata plati salariile in continuare, iar acestea sa vina la timp./ Aceasta politica se va mentine, obiectivul major fiind plata fara intarziere a salariilor atat cat sunt ele.

Pai, daca, dincolo de imprumutul acela mare de care s-a tot discutat, isi zice omul de pe strada, statul a ajuns sa se imprumute si de acasa inseamna ca situatia e destul de ingrijoratoare. Si daca politica a ajuns sa aiba obiectiv prioritar – atentie, obiectiv prioritar – plata salariilor, zice analistul cat de cat avertizat, inseamna ca situatia e mai mult decat ingrijoratoare, e chiar scapata de sub control. Basca acea ironie impardonabila “atat cat sunt ele”, daca ne gandim la promisiunile electorale, apropo de maririle salariale, ascultate si chiar sustinute prin promulgarea unei legi de presedinte… 

Dar sa zicem ca presedintele, in felul sau, avertizeaza. Ce face insa premierul? Premierul ne lamureste. 

Ne spune, practic, despre ce e vorba. Iata ce zice dumnealui. Zice asa: “In masura in care Guvernul, sprijinit de economie, va avea resurse financiare, vom putea discuta de majorari salariale“. 

Zice asa, ca sa nu spuna altfel, pentru ca domnia sa raspundea, in felul sau, intrebarii daca profesorii, amagiti de acea majorare legiferata a lefurilor lor cu 50 la suta, vor putea beneficia macar de acel 5 la suta promis de Guvern. Prin urmare, numai daca… Dar nu un daca total, ci unul cu masura, pentru ca numai “in masura in care”, in raport cu, intelegeti, putem discuta – putem, nu discutam! – despre… Iar ceea ce urmeaza in enuntul premierului are darul chiar sa blocheze logica. In masura in care Guvernul, mai zice premierul, este sprijinit de economie… Prin urmare, economia trebuie sa sprijine Guvernul, nu invers! 

Pai, cum sa sprijine economia Guvernul daca aceasta este ea insasi neajutorata, secata, aproape moarta, ca sa o spunem pe-aia dreapta? Este ca si cum ai spera sa-ti potolesti foamea privind un blid gol. Un blid frumos, provocator – care da bine intentiilor tale, acelea de a manca, de a-ti potoli foamea -, dar gol… 

Cu alte cuvinte, dl. Boc (caruia trebuie sa-i apreciem sinceritatea) ne lamureste de ce am ajuns aici si cum se lupta Guvernul pe care-l conduce cu criza. Criza pentru care in alte tari se cauta solutii, nu explicatii…

Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.