Despre şpaga din sistemul medical!

0

„Noi suntem vinovaţi, pentru că noi i-am învăţat aşa… Dacă nu le dai nici o atenţie, se ocupă de tine în lehamite, fără nici o tragere de inimă… Dacă le strecori ceva în buzunar, se reîncarnează…”

Şpaga… Cheia care deschide toate uşile… Un fenomen atât de des întâlnit în România (şi nu numai) în ultimii ani de zile… Dacă ai o problemă mai „delicată” de rezolvat, te duci cu ce trebuie, unde trebuie şi eşti rezolvat destul de repede… De cele mai multe ori, dacă nu „mişti din urechi”, se va merge pe principiul „s-a rezolvat, nu se poate”… Am cunoscut-o cu toţii şi, pe viitor, cu siguranţă nu va deveni amintire. Nu cred că există o singură persoană care să nu „sară” cu ceva, ca să îşi rezolve problemele. Fiecare dintre noi a „aruncat” ceva, cel puţin o dată, ca să rezolve o problemă mai repede, sau doar să rezolve o problemă, ori să o rezolve, dar să fie şi de calitate treaba…

Cu şpaga şi domeniile în care se poate percepe suntem obişnuiţi de ani de zile, trebuie, uneori, să ne adaptăm la modalităţile prin care se realizează… Şpaga din sistemul sanitar românesc a devenit, nu de puţine ori, şi subiect pentru presa internaţională. International Herald Tribune a publicat un articol referitor la plăţile informale care se fac în spitalele din România. Pacienţii sunt obligaţi să plătească, pentru a fi trataţi decent de către medici, susţin jurnaliştii americani. Mai mult, autorii articolului au adunat mărturii ale unora din pacienţii români care s-au confruntat cu astfel de situaţii, dar şi opinii ale medicilor.

Astfel, conform IHT, şpaga oferită în spitalele din România variază de la 100 de euro (pentru o banală operaţie de apendicită) şi până la 5.000 de euro, pentru o operaţie pe creier. IHT susţine că mulţi dintre români plătesc chiar şi în momentul în care au nevoie de o simplă internare. 

Atenţie… Atenţii… Atenţiile oferite cadrelor medicale ajung la 75% din venitul lunar al unei familii, susţin jurnaliştii IHT. Totodată, potrivit unor studii al Băncii Mondiale, şpăgile din sistemul sanitar românesc se ridică anual la aproximativ 280 de milioane de euro. De cealaltă parte, poziţia medicilor, prezentată de IHT, este următoarea: „Dacă salariile ar fi fost mai mari, atunci această practică nu ar fi existat!”…

Sociologii, însă, le bat obrazul medicilor şi susţin că justificarea corupţiei prin nivelul scăzut al salariilor este falsă, atâta vreme cât s-a demonstrat că majorările de salarii nu au diminuat corupţia din sistem… Medicii tineri se plâng, în IHT, că veteranii îi ameninţă şi sancţionează dacă refuză atenţiile pacienţilor… Medicii susţin că şpaga este adânc înrădăcinată în sistem, încât, dacă un medic o refuză, pacienţii se sperie şi devin neliniştiţi, gândindu-se că boala lor este incurabilă. 

 În toate spitalele din România există reguli nescrise ale şpăgii şi traseului acesteia. Şpaga ţine medicina pe roate şi pacientul în viaţă… Uneori… Potrivit unui barometru al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate, 90% dintre medici consideră veniturile actuale insuficiente sau total insuficiente…

De cealaltă parte, pacienţii nu fac altceva decât să intre în normalitate. Acceptul de a da şpagă este un fenomen normal, o relaţie normală între medic şi pacient. 

„Iau bani şi în cazuri disperate”

Alina, 31 ani: „Medicii iau bani cu neruşinare, chiar şi în cazuri disperate… Dar, dacă ai pe cineva drag în spital, faci orice ca să ştii că îi va fi bine… Nu te uiţi niciodată la bani…”

„Dacă le strecori ceva în buzunar, se reîncarnează”

Ionuţ, 27 ani: „Noi suntem vinovaţi, pentru că noi i-am învăţat aşa… Dacă nu le dai nici o atenţie, se ocupă de tine în lehamite, fără nici o tragere de inimă… Dacă le strecori ceva în buzunar, se reîncarnează…”

„La cabinetele particulare nu se întâmplă aşa ceva”

Dan, 34 ani: „La cabinetele particulare nu se întâmplă aşa ceva… Tarifele sunt mai mari, dar, dacă stai şi te gândeşti mai bine, compensează cu cât ai fi dat în spital pentru consult şi diverse atenţii… Plus că e în interesul lor să se ocupe de tine cum trebuie, ca să vii şi data viitoare…”

„Medicii să nu mai fie plătiţi de stat”

Marin, 42 ani: „Eu propun ca, cu criza asta financiară, medicii să nu mai fie plătiţi de stat, pentru că îi plăteşte pacientul şi câştigă destul de bine…”

„Ne învârtim ca un … într-o căldare”

Mihai, 28 ani: „Ne învârtim ca un … într-o căldare… Aşa a fost de ani buni şi aşa va rămâne şi de acum încolo… Dacă nu se găseşte o soluţie – şi nu o să se găsească – vorbim mult şi frecăm…”

„Corupţie generalizată”

Anca, 39 ani: „Şpaga este o corupţie generalizată… Dacă medicul primeşte, atunci de ce nu ar primi şi asistenta şi brancardierul şi aşa mai departe… Şpagă va fi chiar şi dacă le vor creşte salariile medicilor, pentru că asistenta şi rezidentul vor rămâne mai mereu cu salarii infinit mai mici decât ale medicilor specialişti… Ceea ce înseamnă că şpaga va rămâne…”

„La puşcărie!”

Gina, 33 ani: „La puşcărie cu şpăgarii! Ăia care iau… Ce vină să am eu ca pacient că trebuie să dau bani ca să fiu tratat bine?! Dau bani pentru că mi-e frică să nu ajung mai rău în spital, să mă uite pe vreun pat acolo…”

„Atenţia nu se dă, se cumpără”

Florin, 25 ani: “Atenţia nu se dă, se cumpără! Dai plicul ca să cumperi atenţia tuturor, de la asistentă şi brancardier, la medic specialist… Şpagă se dă de la internare şi până la externare… Medicina nu mai este demult o meserie nobilă, ci una bănoasă…”

Reprezentanţii Colegiului Medicilor susţin că Ministerul Sănătăţii trebuie să reglementeze problema cadourilor oferite medicilor de către pacienţi. Legea Drepturilor Pacientului nu interzice acordarea atenţiilor, dar nici nu include norme care să stabilească în ce pot consta aceste atenţii.  Actul medical nu trebuie condiţionat, iar, personalul medical nu are dreptul să ceară, să condiţioneze sau să preseze… 

În schimb, ştim cu toţii că are dreptul să aştepte…

Cristi Suca

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.