Specialiştii lui Ionaşcu

0

Ori de câte ori are de răspuns la întrebări incomode, primarul Sloboziei invocă specialiştii care l-au consiliat. Pe de o parte, în caz că dă greş, vina este plasată strategic în sarcina acestora, pe de altă parte, chiar vrea să demonstreze că nu lucrează de capul lui şi ţine cont de „expertiza” altora, pe fiecare domeniu în parte. Aruncând umbre de îndoială asupra situaţiilor care nu-i convin, că tot nu are argumente solide pentru a le combate, primarul Gabi Ionaşcu se pune singur într-o postură care nu are cum să-i convină. Aşa s-a întâmplat şi joia trecută, la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, când a fost tratată problema apei furnizată de Urban. Rezultatele analizelor efectuate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti indică şi depăşiri la pesticide. Ei bine, despre unul dintre compuşi, metoxiclor, Ionaşcu a afirmat că este „o substanţă de luptă” şi nu îşi explica metoda prin care a ajuns în apa recoltată de la foraje, că doar nu a fost vreun conflict armat prin zonă! Ionaşcu a indicat, iarăşi, un specialist, ca sursă de informaţie pentru argumentul penibil pe care l-a invocat. Dacă este greu de înţeles că metoxiclor-ul este, de fapt, un pesticid organoclorin, poate e mai simplu dacă amintim că face parte din familia DDT-ului. Şi, dacă este vorba de vreun atac, acesta este îndreptat împotriva fertilităţii, pentru că, spun alţi specialişti (medici, de data aceasta), expunerea la acest pesticid reduce nivelul de testosteron, ceea ce cauzează scăderea fertilităţii masculine!

Nu este pentru prima dată când primarul Ionaşcu o dă în bară pe mâna specialiştilor pe care îi tot consultă. A ascultat de alţii şi nu a urmat exemplul primarului din Călăraşi, care s-a retras din asocierea cu Slobozia pentru forajele de la Drajna nu fără motive, inclusiv unul privind calitatea apei. A ratat şi când nimeni nu i-a spus care trebuie să fie suprafaţa de teren cumpărată pentru fiecare puţ în parte, necesară pentru instituirea zonei de protecţie severă. A eşuat şi atunci când specialiştii nu au putut să prevadă reacţia clorului în exces cu ţevile de metal din reţeaua publică de distribuţie a apei. Toate aceste, să le spunem, eşecuri costă comunitatea peste 150 de milioane de lei vechi, la cât se ridică investiţia cu sursa subterană de apă.

Sunt doar câteva exemple, dar am putea aminti şi de altele.

Şi încă un amănunt: când nu are cum să explice ceea ce se întâmplă cu apa, Ionaşcu atacă! Pe cu totul altă temă, dar pe oricine are „tupeul” să-i critice marea investiţie!

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.