Dosarul penal „Apă subterană la Slobozia” are 1.000 de pagini

9

Ancheta poliţiei în cazul investiţiei făcută de municipalitate cu bani împrumutaţi pentru forarea a 25 de puţuri de mare adâncime şi realizarea unei captări de apă subterană se mişcă la fel de repede ca deplasarea unui melc.

Lucrarea de căpătâi a mandatului trecut al primarului Gabi Ionaşcu, lucrare care i-a adus şi succesul electoral fulminant în vara anului 2008, face obiectul unui dosar penal deschis de oamenii legii pe numele edilului în toamna anului trecut. Sesizarea penală făcută de Marinică Cazacu, în calitate de preşedinte al PDL Ialomiţa, a fost înaintată oamenilor legii după ce în ziarul Informaţia a fost publicat un document din care reiese, negru pe alb, că din 20 de puţuri forate lângă Slobozia numai unul singur aduce la suprafaţă apă potabilă, în cazul celorlalte înregistrându-se depăşiri mari la concentraţiile de amoniu, fier, mangan şi sodiu.

Anchetă ciudată

Saci de documente au solicitat şi ridicat până acum poliţiştii de la sediul primăriei Slobozia pentru cercetare în dosarul penal în care primarul Gabi Ionaşcu este acuzat că a cheltuit aiurea circa 3,5 milioane de euro pentru sursa de apă din subteran. „Au luat atât de multe documente, cred că dosarul ăsta cu apa are 1.000 de pagini. Să le verifice, nu am nimic de ascuns, totul s-a făcut legal.”, s-a apărat primarul municipiului Slobozia, abordând o mină surprinzător de degajată. E şi firesc să se simtă confortabil din moment ce, deşi au trecut luni bune de la înregistrarea sesizării penale, lui Ionaşcu nu i s-a solicitat să dea vreo declaraţie prin care să încerce să se apere de acuzaţiile aduse. „Am cerut în mod oficial să mi se aducă la cunoştinţă de ce sunt acuzat dar până acum eu nu am primit nici un răspuns din partea Poliţiei.”, a mai spus Gabi Ionaşcu.

Mai mult, Poliţia Ialomiţa se codeşte să ofere şi presei date privind dosarul apei captată din subteran. Deşi de la biroul de presă al IPJ Ialomiţa am primit asigurări că vom primi informaţiile solicitate în scris, răspunsul instituţiei nu a venit, deşi nu ceream decât să ni se spună în ce stadiu se află cercetările, care sunt faptele pentru care este cercetat primarul, ce documente s-au ridicat de la sediul Primăriei Slobozia şi dacă lui Gabi Ionaşcu i-a fost luată până acum vreo declaraţie.

Explicaţii întârziate

Gestionarea fondurilor publice şi plata firmei de construcţii ce a executat investiţia ar trebui să facă obiectul dosarului aflat în cercetare la Poliţie. Mai ales că, între valoarea semnată a contractului şi valoarea plătită a intervenit o ajustare de „numai” 45 de miliarde de lei vechi, adică 49% din valoarea stabilită în cadrul licitaţiei, procentul maxim legal ce poate fi plătit în plus faţă de valoarea din contractul de execuţie. Plăţi suplimentare făcute din bugetul municipiului în condiţiile în care lucrarea este neterminată din moment ce s-au forat doar 20 din cele 25 de puţuri din proiect.

Chiar dacă unii consilieri locali i-au cerut lămuriri pe tema banilor plătiţi în plus, lui Gabi Ionaşcu i-a trebuit o lună să facă un inventar al plăţilor suplimentare. „Sunt bani ce s-au achitat pentru acoperirea inflaţiei pe anul 2007 şi a inflaţiei pe anul 2008. În suma suplimentară este cuprins şi restul de execuţie pentru cele 5 puţuri unde nu am reuşit să expropriem terenul, respectiv valoarea de 1.143.059 lei. Soluţia ofertată de noi a fost modificată în sensul că s-au folosit alte grosimi la burlanele de tip Johnson de la 13 centimetri diametru faţă de 10 centimetri cât era iniţial. La echipamentele electromecanice am schimbat debitul de la pompe de la 10 litri la 15 litri.”, a explicat Gabi Ionaşcu de ce contractul şi-a umflat peste noapte valoarea de la 92 miliarde lei vechi, la 132 miliarde lei vechi. Cea mai ciudată modificare de proiect este însă cea legată de automatizare, unde creşterea faţă de valoare din proiectul aprobat şi licitat este de 8 ori!

„Au luat atât de multe documente, cred că dosarul ăsta cu apa are 1.000 de pagini. Să le verifice, nu am nimic de ascuns, totul s-a făcut legal.”

GABI IONAŞCU, primar Slobozia

BUGET – Cifrele reale ale lucrării de captare a apei din sursă subterană

Valoare executată: 12.516.729 lei

Valoare contract: 9.235.874 lei

Actualizare inflaţie 2007: 400.000 lei

Actualizare inflaţie 2008: 710.726 lei

Valoare act adiţional: 4.531.329 lei

Valoarea executată este următoarea:

-captare: 6.559.584 lei faţă de valoare contract 4.342.925 lei

-conducte aducţiuni: 5.179.000 lei faţă de valoare contract 3.752.000 lei

-automatizări: 778.000 lei faţă de valoare contract 86.700 lei

PETRONEL TUDOR

9 comentarii

  1. credeti ca daca primarul a imprumutat bani pentru puturi nu si-a tras si el partea lui de bani stati linistiti cred ca a luat peste 20% din imprumut

  2. Pai asa fac toti, iar primarul nostru de ce ar fi altfel… Si nu numai de la aceasta lucrare a avut partea lui ci de la multe altele (modernizarea tortuarelor cu pavele si borduri, asfaltari, lucrari la scoli si licee si multe altele). Intre ei, primarii, circula o vorba: “Cum mai, ai fost atatia ani primar si nu tras pentru tine nimic? Ba, da’ prost esti!”.

  3. la vot nu merg decat pensionarii si ce le pasa lor ce se intampla multi mi-au zis ca sunt foarte multumiti de ce a facut la daca aveam 18 ani il votam pe acel independent care a lucrat in armata si nu a avut nici-o legatura cu politica nu imi mai aduc aminte cum il cheama

  4. este mana in mana cu militia traieste el, traieste si eipa asti ii vaitati.sant ca niste caini unbla in haita si se musca numai cand dau de un os mai mare>nenorocitilor nu va mai saturati de furat

  5. nu stiam de site-ul asta, dar parca e desprins din caragiale… numai de rele si bla bla-uri.. de fapt ca in toata presa.
    Iar cometarii sunt si eu curios cati dintre comentatorii astia infocati ati platit darile la stat laora actuala, si cati dintre voi ati facut ceva penru zona voastra fara sa castig? cu voi rau e daca face rau daca nu face

  6. bai fratilor eu beau apa de la chiuveta de cand ma stiu.. si nimic rau ceva pot sa spun … e rece tat cand o pun in pahar..buna cred de vreme ce nici macar nu m-am deranjat la burta.. si daca vreti sa va amintiti de apa de dinainte da o fuga pana la bucale sa te vad daca mai poti sa bei din apa aia.. eu am simtit pe pielea mea

  7. bai asta cineva care zici ca la vot nu merg decat pensionarii, aici tu esti de vina.. ca avem acelasi primar… sunt multi oameni in Slobozia asta si daca e vreunul mai bun decat actualul sa-l voteze tata lumea..dar eu atat va zic.: du-te in orase de munte du-te in strainatate du-te unde vrea muschiul tau si daca tu mai gasesti un oras asa de linistit, de verde, de frumos sa vii sa-mi explici . si te rog sa tii cont de pozitionarea orasului- in mijlocul baraganului- nu tu port nu tu industrie multa care sa dea putere orasului si totusi e chiar misto orasu!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.