Liderii romilor din Ialomita vor ca puradeii lor sa mearga la scoala

0

Hotararea lor se pliaza cu intentia prefecturii de a estima cati rromi sunt fara identitate si care este populatia scolara reala a copiilor de etnie rroma.

Nea Traian din Tandarei si Manson din Andrasesti, asa cum Petrica Dragusin si Ion Bratu sunt recunoscuti in toata tara, au dat culoare si greutate intalnirii grupului mixt de lucru pentru romi, reactualizat la nivelul prefecturii Ialomita.

Comunitatile de romi inregistreaza situatii greu de imaginat pentru persoanele legitimate din tata in fiu ca cetateni ai unui loc si spatiu… In ciuda campaniilor de incluziune a romilor in societate, tinere tiganci de 16- 17  ani care in scurt timp vor deveni mame, nu au acte de identitate si prin urmare nici copiii lor nu pot fi declarati si inregistrati ca cetateni.

Oameni fara identitatea i-au solicitat ajutorul si lui Gheorghe Gurlea, reprezentantul Aliantei pentru Uniunea Romilor din Ialomita. Daca in campania pentru buletin  de identitate au avut succes, in demersul pentru obtinerea de certificate de nastere pentru copiii deja de varsta scolara, actele se fac greu…

Prefectul Alecsandru Stiuca este afectat de ideea ca exista oameni care asteapta sa-si primeasca identitatea. Pentru rezultate insa, esentiala este relationarea corecta cu reprezentantii romilor.

Cetatenii romi sunt hotarati sa intre in randul lumii. Amintirile tiganilor caldarari sunt la loc de cinste si date ca exemplu…Manson de la Andrasesti povesteste cum, pe vremea cand el a facut 7 clase, o tanara tiganca a absolvit liceul Pedagogic dar in loc sa profeseze, s-a supus traditiei si a ramas acasa…

O alta tema enuntata in cadrul grupului mixt de lucru si pe placul reprezentantilor etiniei a fost ca in administratie sa acceada cat mai multi dintre romii cu studii. Un exemplu este Florin Nasture din Fetesti, acum consilier in cadrul ministerului educatiei si inovarii, prezent la dezbaterile de la prefecture Ialomita.

Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.