În judeţ a plouat de 10 ori mai puţin faţă de normalul acestei perioade, iar precipitaţiile înregistrate sunt total neînsemnate pentru ca ştiuleţii să formeze boabe. Temperaturile caniculare au răsucit şi uscat frunzele, condiţii în care plantele nu mai au cum să se dezvolte, indiferent de cât va ploua în august. „S-a sistat vegetaţia, el nu mai vegetează şi, deşi a băgat în ştiulete, e fără bob. Producţia se va diminua cu cel puţin 60%” spun fermierii din centrul şi nordul judeţului, unde a plouat cel mai puţin.
În luna lui cuptor, în zona Bărăganului ialomiţean s-au înregistrat din precipitaţii 5-6 litri de apă pe metrul pătrat, faţă de media obişnuită a lui iulie care se situează la 45 de litri pe metrul pătrat, precizează agrometeorologul Zaharia Attila: „Există un deficit de precipitaţii şi coroborat cu temperaturile ridicate, care creează un stres plantelor, a dus la ofilirea şi chiar uscarea plantelor. Cele mai afectate sunt culturile prăşitoare, de porumb şi, chiar dacă mai puţin, cele de floarea soarelui.”
Cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb înfiinţate cu soiuri româneşti, mai puţin rezistente la caniculă. Fermierii care au folosit hibrizii timpurii, adaptaţi la temperaturile ridicate, au şi ei pierderi, dar nu totale.