De luna aceasta, amenzile pentru angajatorii care folosesc muncă la negru s-au dublat. Chiar şi aşa, incidenţa persoanelor care lucrează fără forme legale de angajare se menţine constantă. Noile prevederi prevăd amenzi fixe de 20.000 de lei pentru fiecare caz de muncă nedeclarată, cu posibilitatea plăţii la jumătate în 48 de ore, şi disculpă total persoanele folosite la lucru fără forme legale de angajare.
Regulile privind raporturile de lucru includ în categoria de muncă la negru situaţii noi, cum ar fi prestarea de servicii în afara programului prevăzut în contractul cu timp parţial sau găsirea în activitate a unor persoane al căror contract de muncă a fost suspendat. “ Acum avem amenzi fixe, de 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită la lucru fără contract de muncă anterior începerii activităţii, sau cu contractul de muncă suspendat. Se consideră muncă nedeclarată şi dacă este primită la lucru fără transmterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor. De asemenea, dacă este la lucru în afara programului de lucru cu timp parţial, stabilit clar între 8 şi 12, spre exemplu, este tot muncă la negru. În acest caz, sancţiunea este de 10.000 lei”, a precizat Aurelia State, sef serviciu relaţii de muncă în cadrul ITM Ialomiţa.
Obligatoriu, salariaţii semnează când încep şi când încheie programul, pentru evidenţierea orelor suplimentare. Constrângerile sunt bune, apreciază mai ales cei care au avut de suferit pentru că au lucrat fără contract: “Eu m-am trezit când am ieşit la pensie că 12 ani nu-i aveam trecuţi pentru că patronul nu mi-a făcut contract. Mi-a zis că-mi dă, că-mi face nu ştiu ce în plus, iar acum am 600 de lei pensie. Şi sunt unii care au pensii de 6.000 de lei şi se mai şi angajează. Ăştia nu iau locurile de muncă ale tinerilor? Statul e vinovat de tot ce se întâmplă pentru că permite dicrepanţele astea de la cer la pământ.”
Noile prevederi transformă însă în contravenţie răspunderea penală în cazul găsirii la lucru a mai mult de 5 persoane fără forme de angajare, cu posibilitatea suspendării punctului de lucru de către Inspectorii ITM. “Angajatorul va putea relua activitatea numai după plata amenzii şi după ce dovedeşte remedierea deficienţelor care au condos la aplicarea acestei măsuri.”
90% dintre controalele Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa au fost anul acesta pe tematica prevenirii şi depistării muncii la negru. În cele 790 de verificări efectuate în perioada ianuarie-iulie, au fost sancţionaţi 360 de angajatori, dintre care 33 pentru muncă nedeclarată. Cuantumul amenzilor aplicate se ridică la 671.100 lei, din care 470.000 de lei pentru muncă la negru pentru 59 de persoane găsite în activitate fără forme legale de angajare. La bilanţ se adaugă două dosare penale pentru patroni care aveau la lucru fără acte câte 6 persoane.