Achim Irimescu: Fermierii vor primi plăţile în avans din luna octombrie şi, de la anul, sunt posibile subvenţiile pentru perdelele forestiere din salcâm

0

dsc_0070

Ministrul agriculturii a promis că din luna octombrie vor începe plăţile în avans pentru fermieri, iar de la anul vor putea fi subvenţionate şi perdelele forestiere înfiinţate cu salcâm.
Achim Irimescu a anunţat la Ziua Porumbului de la Orezu că toate dificultăţile privind ajustarea la noua politică agricolă comună, de care depind subvenţiile din agriculturii, au fost depăşite: „Eu sunt convins că lucrurile vor intra în normal şi că nu vom mai avea astfel de sincope. Ştiu că în ani de secetă, aşa cum a fost şi acesta, este important ca plăţile să vină la timp.”
dsc_0093Prezent pentru a patra oară la sărbătoarea fermierilor din Bărăgan, preşedintele Ligii Agricultorilor şi Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a precizat că încă mai sunt fermieri care nu şi-au primit subvenţiile: „În sectorul vegetal încă mai sunt subvenţii neplătite. Am înţeles ca iniţiativa este pentru un avans, însă pentru noi nu ar însemna prea mult, aşa că vă propun să ni-i daţi în decembrie pe toţi.”
România este cel mai mare cultivator de porumb din Europa şi vrea să detroneze Franţa care este cel mai mare producător. Anul acesta a fost extrem de secetos şi în ciuda hibrizilor folosiţi, cele mai bune producţii de porumb se cifrează la 9 mii de kg la hectar, cu 3-4.000 mai puţin faţă de anul trecut.
De la anul, perdelele forestiere din salcâm vor intra la plata subvenţiilor
Ministrul agriculturii a explicat că a fost o scăpare neîncadrarea acestora la plată, după ce Comisia Europeană a eliminat salcâmul de la subvenţii pentru că în Europa este considerat o specie invazivă.
Achim Irimescu a precizat că a făcut două notificări la Bruxelles şi că există premise favorabile îndreptării acestei situaţii care îi dezavantajează pe fermierii care au înfiinţat perdele de protecţie din salcâm: „Modificarea unui regulament nu e atât de simplă, e mai grea decât o lege, dar sperăm să reuşim pentru că politica agricolă comună are doi piloni: pilonul unu- plăţi directe şi măsuri de piaţă şi pilonul doi- dezvoltarea reală. În pilonul doi este permis salcâmul, în pilonul unu, nu. Deci avem un precedent foarte important şi este doar o chestiune procedurală, zic eu”, a declarat ministrul agriculturii.
În Bărăgan toate perdelele de protecţie înfiinţate până în prezent sunt din salcâm, iar acestea şi-au dovedit utilitatea atât vara pe timp de secetă, prin fixarea solului şi chiar atragerea precipitaţiilor, cât şi iarna când sunt un paravan excelent pentru drumuri prin oprirea zăpezii viscolite.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.