Camera ascunsă din locuinţa ţărănească

0

_DSC3705

Casa de gospodar de la Gheorghe Doja, amplasată în incinta Muzeului Agriculturii din Slobozia, a fost deschisă publicului.
Locuinţa a fost construită în perioada anilor 1936-1938 de către Dumitru Spătărelu, moştenită de fiul lui, Grigore, şi donată de nepotul Valentin.
Casa a fost dezmembrată bucată cu bucată şi reconstruită în curtea interioară a Muzeului, cu elementele de decor arhitectural şi de tâmplărie: uşi, ferestre, galerii, florărie, stâlpi şi florăria pridvoarelor, în stare foarte bună.
În planul locuinţei a existat şi o cameră ascunsă, strâmtă, cu intrarea prin pod, pentru păstrarea la loc ferit a lucrurilor de valoare, cum ar fi alimente şi cereale, pe care ţăranii le doseau în vremuri de criză şi de război.
Piesele de mobilier au fost reconstituite din lemn de brad şi pictate manual, cu motive geometrice şi florale, iar mai multe obiecte de ceramică, cuverturi, preşuri, lămpi şi alte elemente de uz casnic şi gospodăresc din patrimoniul muzeului au completat decorul casei de gospodar înstărit.
La loc de cinste, în holul de la intrarea din faţă se află o fotografie cu proprietarii casei.
Primii vizitatori ai casei de la Gheorghe Doja, strămutată la Slobozia, au avut azi ocazia să bea must şi să mănânce pâine la ţest şi plăcintă coaptă la cuptorul din curtea casei, în cadrul manifestării ,,Pâinea şi Vinul”, pe care Muzeul Agriculturii o va organiza în fiecare toamnă, în perioada culesului de vie.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.