Campania de toamnă pentru vaccinarea antirabică a vulpilor

0

 

dsc_7509

 Reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează locuitorii județului că până spre sfârşitul lunii octombrie, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura campania de toamnă pentru vaccinarea antirabică a vulpilor.
Programul de vaccinare pentru eradicarea turbării la vulpe a început în 2012 şi, conform DSV, eficiența acestui program rezultă din numărul de focare de rabie înregistrate după demararea acestuia, respective patru focare în 2012, nouă focare în 2013, câte patru focare în 2014 şi 2015 și niciun focar în 2016.
Momelile vaccinale vor fi distribuite atât din avion, de la mică altitudine, cât și prin plasarea manuală la vizuină. Rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos şi, odată ce apar simptome ale bolii, efectul este fatal. Maladia se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.
Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei?
Specialiştii recomandă ca în momentul găsirii unei momeli intacte, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, să fie lăsată momeala în acel loc.
Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.
În cazul în care găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.
Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie, animalelor domestice.
Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.