Dezastru pentru fermieri: Abatoarele nu dau mai mult de 2-3 lei/kg de carne în viu.
Prețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment.
Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.
La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.
“În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.
Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.
Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg
“Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.
Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.
“Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.
Citește>>